- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Više od 90 odsto evropskih potrošača plaća ruski gas u rubljama

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica
Gasna kompresorska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Većina evropskih klijenata „Gasproma“ plaća gas u rubljama, što je oko 90 do 95 odsto količine koje isporučujemo, izjavio je vice premijer Rusije i ministar energetike Aleksandar Novak.
„Oni koji su izrazili želju da pređu na plaćanje u rubljama, ti su prešli, mislim da je to oko 90 do 95 odsto ukupne količine koju isporučujemo“, kazao je Novak.
On je govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se trenutno održava u Sankt Peterburgu, kazao i da je visoka cena nafte uticala na to investicije u arktičke projekte u Rusiji budu daleko izazovniji za energetske kompanije.
Komentarišući arktičke naftne projekte, Novak je rekao da projekti proizvodnje nafte na Arktiku postaju aktuelniji sa rastom cena, ali da se mora imati u vidu da se za sada ruska nafta prodaje sa popustom.
„Po visokim cenama, oni (arktički projekti) postaju aktuelniji u pogledu povraćaja ulaganja, pa će kompanije proceniti ove finansijske mogućnosti investicija. Opet, moramo imati na umu da se za sada ruska nafta prodaje sa popustom, tako da se na to treba gledati u trenutnoj situaciji koja se razvija“, ocenio je on.
Novak je dodao i da Vlada Rusije još nije uključena u rešavanje problema ograničenja isporuka gasa preko „Severnog toka“.
„Koliko sam shvatio, samo među sobom sarađuju privredni subjekti, interakcija između njih je u toku, jer su to ugovori između akcionarskih društava“, odgovorio je Novak na pitanje da li vlade Rusije i Nemačke kontaktiraju po ovom pitanju.
Ministar je takođe naveo da rusko Ministarstvo energetike radi na proširenju izvozne infrastrukture, njene diversifikacije, razmatra Istočnosibirski naftovod i drugi pravci.
Jubilarni XXV Međunarodni ekonomski forumu u sankt Peterburgu održava se od 15. do 18. juna.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala