- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Italijanski premijer optužio rusku vojsku za ratne zločine u Ukrajini

© AP Photo / Ludovic MarinPredsednik Rumunije Klaus Johanis, premijer Italije Mario Dragi, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije u Kijevu.
Predsednik Rumunije Klaus Johanis, premijer Italije Mario Dragi, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije u Kijevu. - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Italija podržava istragu ratnih zločina u Ukrajini, izjavio je italijanski premijer Mario Dragi tokom posete Kijevu, nedokazano optužujući rusku vojsku za navodna „masovna ubistva“.
„Danas sam posetio Irpenj, mesto masakra koje su počinile ruske trupe“, rekao je Dragi, ali nije pružio nikakve dokaze o krivici ruske vojske.
Italijanski premijer je govorio o „užasnim događajima koje ne oklevamo da osuđujemo“.
„U potpunosti podržavamo istragu ratnih zločina od strane međunarodnih organizacija. Ali danas, nakon što sam čuo objašnjenja, osetio sam užas, ali i nadu u oporavak i budućnost. Mi smo danas ovde da bismo pomogli Ukrajini da izgradi svoju budućnost“, rekao je italijanski premijer.
Prema njegovim rečima, Evropska unija pokazuje „neverovatno jedinstvo u podršci Ukrajini“, uključujući i u pogledu prijema ukrajinskih izbeglica.
„Današnja poseta jasno potvrđuje našu podršku EU i naših saveznika“, ocenio je on.
Dragi je takođe nazvao „istorijskim danom“ posetu Kijevu lidera Nemačke, Italije i Francuske, koji su, kao „tri zemlje-osnivača EU, doputovali u Ukrajinu da pruže bezuslovnu podršku“ Zelenskom i „ukrajinskom narodu“.

Šolc o nemačkoj pomoći Ukrajini

Sa svoje strane kancelar Nemačke Olaf Šolc založio se za to da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
„Podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta – finansijski i u humanitarnoj sferi. A Nemačka je prekinula sa dugogodišnjom državnom tradicijom – podržavamo Ukrajinu takođe i u snabdevanju oružjem. I to ćemo nastaviti da činimo sve dok Ukrajini bude potrebna naša pomoć“, rekao je on na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu.
Šolc je podsetio da Nemačka planira da u Ukrajinu prebaci haubice Pzh 2000, borbena vozila pešadije „Gepard“, sisteme PVO „Iris T“, radare „Kobra“, kao i višecevne bacače raketa, prema sporazumu sa SAD i Velikom Britanijom.
„Kao što vidite, Nemačka aktivno podržava Ukrajinu“, dodao je kancelar, kojeg kritikuje i opozicija i ukrajinske vlasti zbog, kako smatraju, nedovoljnih i nedovoljno brzih isporuka teškog naoružanja Ukrajini.

Makron: Francuska nastavlja sa isporukama oružja

Francuska će nastaviti da šalje oružje Kijevu, izjavio je nakon posete Kijevu francuski predsednik Emanuel Makron.
„Razgovarali smo sa predsednikom Zelenskim o potrebama Ukrajine u humanitarnoj, ekonomskoj i vojnoj sferi. Francuska će odgovoriti na ove potrebe... Tako ćemo nastaviti da isporučujemo Kijevu oružje, konkretno, sisteme ‘CAESAR’, što će omogućiti ukrajinskim vojnicima da se efikasnije brane“, rekao je Makron na konferenciji za novinare.
Francuski lider dodao je i da Ukrajina mora sama da vodi pregovore sa Rusijom.
„Ni Francuska ni Nemačka to neće raditi umesto nje”, dodao je on.
„Kada dođe trenutak, kada se sukob završi, Ukrajina mora sama da odredi modalitete pregovora (sa Rusijom). Ni Francuska ni Nemačka neće same pregovarati sa Rusijom umesto Ukrajine.... U pregovorima ćemo učestvovati kao evropske sile, ali nikada nećemo pregovarati u ime Ukrajine“, istakao je Makron.
On je precizirao da će Francuska i Nemačka učestvovati u pregovorima kao garanti bezbednosti.
Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Rumunije Klaus Johanis i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su u četvrtak u posetu Ukrajini gde su se sastali sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala