- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Svet danas ima tri lidera“: Šta je Dodik poručio u Rusiji /video/

© Sputnik / Branko MaksimovićČlan predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji jer Republika Srpska to nije dozvolila.
"Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava", rekao je Dodik.
On je naveo da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske.
Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog sveta.
Dodik je istakao da se svet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize i da postoji veoma visok stepen nepovjerenja na globalnom nivou.

"Samo za naivne deluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju nerešeni konflikti. Liberalizam je pobedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo", rekao je Dodik.

On je rekao i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku niti odustao od namere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se sukob u Ukrajini vodi do poslednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.
Prema njegovom mišljenju, svet danas ima tri lidera - predsednike Rusije, Kine i Turske - Vladimira Putina, Si Đi Pinga i Redžepa Tajipa Erdogana.
On je poručio da bi sukob u Ukrajini trebalo što prije da bude okončan.

"Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svet ne sme otići u globalni sukob. Najveći deo čovečanstva razume šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što pre prestati", istakao je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom "Nove mogućnosti u novom svetu", učestvuju državnici iz 70 zemalja.
Plenarna sednica foruma biće održana u petak, uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon čega je planirani susret Putina i Dodika.
Predsednik Rusije daće na plenarnoj sjednici 25. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocene o situaciji u globalnoj politici i ekonomiji.

Stvoren mit da su Srbi krivi za sve

Srbi su izgubili medijski rat 90-ih godina i zato su postali globalni krivci, izjavio je Dodik.
Iskazavši zahvalnost Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na ovom velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepoverenja na svetu, prenela je RTRS.
"Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu", rekao je Dodik.
On je dodao da je Zapad i dalje zatvoren i ne dozvoljava ništa, oduzima rusku privatnu imovinu, zatvara medije.
"Zamislite onda koliko je nama malima teško, kada neki trećerazredni zapadni diplomata dođe da se dokazuje kod nas", poručio je Dodik i dodao da samo naivni političari misle da te diplomate imaju neku moć.
Dodik je rekao i da na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog, kako to ocenjuju zapadne zemlje.
"Balkan je sve ovo iskusio - snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu", rekao je Dodik.
On je istakao da Rusija nije bacala osiromašeni uranijum na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvom NATO bombi.
On je naveo i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, jer želi da ovlada resursima koje ima Rusija, ocenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.
"Taj isti zapadni svet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država. Nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu da donose odluke", naglasio je Dodik.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala