- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Deca“ i u užem izboru za „Desnicu“

CC0 / / Knjige
Knjige - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Novo književno priznanje Narodne biblioteke Srbije – Nagrada za najbolji roman, koja će nositi ime po jednom od naših najznačajnijih književnika 20. veka, Vladanu Desnici, biće prvi put dodeljeno ovog meseca.
Ovo je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima, najavljeno je danas na konferenciji za medije. U žiriju je devet pisaca, akademik Dušan Kovačević kao predsednik, Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.
„Nagrada će biti dodeljena na dan kada je najduža svetlost, a za koju verujem da će u budućnosti postati tradicija i biti jedna od naših najznačajnijih nagrada“, rekao je danas predsednik žirija, Dušan Kovačević.
Na konferenciji su saopšteni naslovi romana koji se nalaze u užem izboru za Nagradu Narodne biblioteke Srbije:
- Milena Marković „Deca“, L.O.M, 2021 - Mirko Demić „Ruža pod ledom – roman od priča“, SKD Prosvjeta, 2021 - Dejan Aleksić „Petlja“, Laguna, 2021 - Milica Vučković „Smrtni ishod atletskih povreda“, Booka, 2021 - Vladimir Kopicl „Španska čizma“, Laguna, 2021.
Nagrada iznosi 12.000 evra, a biće dodeljena 21. juna 2022. godine u 12 sati na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.
Milena Marković, autorka romana-poeme „Deca“, koji je u užem izboru i za „Desnicu“, govorila je za Sputnjik po osvajanju Ninove nagrade:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala