- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bocan-Harčenko: Položaj Srpske jedan od prioriteta spoljne politike Rusije

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Aleksandar Bocan - Harčenko
Ambasador Aleksandar Bocan - Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Položaj Republike Srpske ostaje jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Ruske Federacije, bez obzira na sve probleme sa kojima se ruska država trenutno suočava, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Govoreći na promociji ruskog prevoda knjige „Naoružavanje istinom“, autora Milana Ljepojevića u Ruskom domu u Beogradu, Bocan-Harčenko je istakao da je opredeljenje Rusije da se bori za očuvanje Republike Srpske i njenih prava jasno potvrđeno u razgovorima ruskog predsednika Vladimira Putina sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.
„Odlično znam za veoma štetne pojačane aktivnosti na poništavanju dejtonskog principa i pokušaje isključenja Rusije u rešavanju problema koji se odnose na BiH. Ali, to je nemoguće, baš kao što nije moguće ni rešavanje pitanja Kosova bez Rusije, koja je stalni član Saveta bezbednosti UN“, naglasio je Bocan-Harčenko.
On je ocenio da je očuvanje Dejtonskog sporazuma najvažniji zadatak ne samo u regionu nego i u Evropi ukoliko ona, zaista, želi stabilnost u ovom regionu, koji je evropski.
„Međutim, sva dešavanja po nalozima iz Vašingtona, Brisela, NATO-a i EU, prvenstveno takozvano imenovanje takozvanog visokog predstavnika, ali i druge odluke, predstavljaju nastavak poništavanja Dejtona sa željom centralizacije BiH“, ukazao je Bocan-Harčenko.
On smatra da je najopasniji smer tih štetnih aktivnosti želja da se smanje ili ponište specijalne veze Republike Srpske i Srbije, koje su bratske i prirodne, zbog čega ih je nemoguće uništiti.
„Zato je jako važna borba za očuvanje Dejtonskog sporazuma i njegovih principa. Samo na osnovu Dejtona, BiH može da ostane decentralizovana zemlja, uz očuvanje Republike Srpske u punom obimu i kapacitetu“, naglasio je Bocan-Harčenko, prenela je RTRS.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
REGION
Dodik: Akcenat razgovora sa Lavrovom — ulaganje u Republiku Srpsku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala