- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Aleksi Bečiću policija ukinula obezbjeđenje

Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Uprava policije Crne Gore ukinula je obezbjeđenje lideru Demokratske Crne Gore Aleksi Bečiću jer u procjeni Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) nisu registrovana saznanja koja bi ukazivala da je, u ovom trenutku, bezbjednost bivšeg predsjednika Skuštine ugrožena ili umanjena u mjeri i obimu koji bi zahtijevali nastavak zaštite bezbjednosti.
To piše u odgovoru Uprave policije, a u toj instituciji navode da zbog procjene ANB-a Bečiću je ukinuto obezbjeđenje nakon isteka tri mjeseca od prestanka funkcije, a u kojem perodu je imao zaštitu bezbjednosti shodno članu 6. Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.
“Takvo mišljenje ANB-a za mene definitivno ne može biti iznenađenje ako se prisjetimo da je ANB nekadašnjeg režima, koji se sada, zahvaljujući URA i SNP-u, ponovo vratio na vlast, mene svojevremeno tajno pratio, zbog čega se vode sudski postupci protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.”, istakao je Bečić odgovarajući Danu.
Kako je dodao, zbog borbe koju zajedno sa kolegama vodi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u prethodnih nekoliko godina bio je izložen brojnim prijetnjama, zbog čega su vođeni mnogi tužilački i sudski procesi, a neki od njih su rezultirali i osuđujućim zatvorskim presudama.

Lazović i dalje ima obezbjeđenje

Bečić se osvrnuo i na to što Zoran Lazović, bivši pomoćnik direktora UP, i dalje ima obezbjeđenje.
“Lazović, koji nas je ubjeđivao da Veljko Belivuk i Marko Miljković nijesu opasnost po Crnu Goru i za čijeg sina Europol tvrdi da je visoko pozicionirani član "kavačkog klana", i dan-danas ima državno obezbjeđenje praktično na nivou predsjednika, tako da vam je jasno u kakvoj zemlji apsurda mi živimo.”, naveo je Bečić.
Iz Uprave policije su pojasnili da je Lazović status štićene ličnosti dobio shodno odredbama člana 10 vladine odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije. Tim članom propisano je da Vlada može, na predlog MUP-a, da odredi da se se obezbijede i druge ličnosti ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti.
“Dakle, Zoran Lazović nije dobio status štićene ličnosti po prestanku fukncije, već po članu po kojem lice može dobiti status štićene ličnosti ukoliko na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti (koju sačinjava Agencija za nacionalnu bezbjednost), kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije, što je konkretno slučaj i kod Zorana Lazovića .”,naveli su iz UP.

Pratili ga policijaci članovi “kavačkog klana”

Bečić ukazuje da je javnost iz zvanične policijske službene zabilješke, koja je postala dostupna prije nekoliko neđelja, saznala da su me u oktobru prošle godine, dok je obavljao funkciju predsjednika Skupštine, tajno su ga pratili policijski funkcioneri za koje Europol tvrdi da su visoko pozicionirani članovi "kavačkog klana", uključeni u međunarodni šverc narkotika.
“Indikativno je, a na šta je prije neki dan u pitanjima postavljenim ministru unutrašnjih poslova ukazao i član Odbora za bezbjednost Boris Bogdanović, da je petnaestak dana prije ovog tajnog praćenja vladin avion kojim sam praktično prvi put letio krajem septembra prošle godine pri povratku iz zvanične posjete Ljubljani imao ozbiljan kvar pri slijetanju, koji pukom srećom nije završen teškim posledicama, a što je prvi takav slučaj u istoriji letova bilo kog crnogorskog državnika.”, saopštio je Bečić.
Ipak, u procjeni Agencije za nacionalnu bezbjednost, kako je saopšteno iz Uprave policije, nijesu registrovana saznanja koja bi ukazivala da je u ovom trenutku bezbjednost Alekse Bečića ugrožena ili umanjena u mjeri i obimu koji bi zahtijevali nastavak zaštite bezbjednosti i nakon isteka tri mjeseca od prestanka funkcije, a u kojem perodu je imao zaštitu bezbjednosti, shodno članu 6 vladine odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala