- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova objasnila razliku između Davosa i foruma u Sankt Peterburgu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu razlikuje se od Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Davosu po jasnoći dnevnog reda, spremnosti na saradnju i odsustvu tajnih političkih razloga, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Mislim da nije potrebno porediti Peterburški forum sa Davosom, iz razloga što je ovde dnevni red apsolutno jasan, javan, transparentan, postoje regioni, postoji potencijal za mogućnosti, postoje kompanije, postoji prostor i za dodatnu direktnu komunikaciju o različitim pitanjima. Ovde nema nikakvih zakulisnih intriga, ovde razgovori nisu nabijeni nekakvom političkom konjukturom, već, naprotiv, govore o primatu saradnje i pružaju mogućnost za sklapanje ugovora, poslova, pronalaženje partnera i tako dalje“, objasnila je Zaharova na redovnom brifingu, koji se ovog puta održava na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Prema njenim rečima, „mi smo otvoreni za sve, nikada nismo kao država koja ima ogroman broj foruma i na zapadu naše zemlje i na istoku, nikada ne pravimo nikakvu selekciju, nikome ne uskraćujemo mogućnost da poseti ove forume kao učesnik i kao gost“.
Ona je naglasila da je i u vreme kada se Rusija „ukida“ u svetu, ruska strana otvorena je za saradnju, shvatajući da su takvi politički trendovi privremeni.
„Znate, čak i ovih dana, dok pokušavaju da nas ukinu, mi smo otvoreni, uključujući i za goste i učesnike iz tih konkretnih zemalja. Shvatajući da su svi ovi zapadni režimi, da je to kod njih sve privremeno pod pritiskom koji Vašington vrši na njihovu politiku, da to nije deo njihovih vrednosti ili kulturnog koda i tako dalje. To je samo politička konjuktura. Stoga ljudi ne treba da trpe, biznis treba da nastavi da radi uprkos tome šta sve Vašington pokušava i čini da bi uništio sve te ekonomske lance, jednostavno da precrta sve ugovore koje imaju privatne kompanije i vladine agencije“, zaključila je diplomata.
U Sankt Peterburgu se od 15. do 18. juna održava jubilarni XXV Međunarodni ekonomski forum.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala