Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Povećanje penzija najmanje za 18 odsto

© Sputnik / Aleksandar MilačićDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto.
„Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno“, rekao je Vučić novinarima nakon što je prisustvovao otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do tunela Straževica.
Naveo je da će povećanja biti u dva navrata, jedno već ove godine, možda i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

„To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odobri“, rekao je Vučić.

On je dodao da sutra kreću razgovori sa MMF-om.
„Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiskalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere“, kazao je Vučić.

Povećanje minimalca

Vučić je najavio i da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude viša od 710 evra.
„Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto“, rekao je Vučić.
Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktnih investicija.
„Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovaramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14“, rekao je Vučić.
To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.
Dodao je da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.
„Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala