- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turska, Rusija i Ukrajina otvorile kanal za rešavanje krize sa žitom

CC0 / Pixabay / Kukuruz i pšenica
Kukuruz i pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Turska, Rusija i Ukrajina su formirale otvoreni kanal za komunikaciju preko Ministarstva odbrane Turske radi rešavanja problema izvoza „ukrajinskog žita“, preneo je Državni televizijski kanal Turske „TRT Haber“.
„U vreme kada je konstatovan negativan uticaj ove situacije na zemlje u raznim geografskim regionima, napravljen je novi korak za rešavanje problema. Pod rukovodstvom ministra odbrane Turske Hulusija Akara formiran je otvoreni kanal veze da bi se detaljnije analiziralo pitanje i da bi se kriza okončala“, preneo je televizijski kanal.
Akar je naveo da Ankara želi što pre da završi posao i da ima vrlo intezivan pregovarački raspored, kako s Rusijom, tako i sa Ukrajinom.
„Obe strane imaju određene primedbe. Radimo na uklanjanju privremenih primedbi“, rekao je Akar.
Ujedinjene nacije su u više navrata upozorile na opasnost od prehrambene krize zbog nestašice žita, a Zapad optužuje Rusiju da sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište. Moskva te optužbe kategorički odbacuje.
Kijevske vlasti su same stvorile mnoštvo prepreka za izvoz žita: pored paljenja žita u Marijupoljskoj luci, ukrajinska vojska je minirala akvatoriju Crnog mora, što sprečava izvoz pšenice na svetsko tržište brodovima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad krizu sa žitom koristi kao stalni izvor globalne strepnje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala