- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tesli u čast: Ovogodišnji „Beogradski kontrapunkt“ posvećen našem velikanu

© Sputnik / Olivera IkodinovićNikola Tesla, Soči
Nikola Tesla, Soči - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Velikanu srpske i svetske nauke, naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli biće posvećeno šesto izdanje međunarodne konferencije „Beogradski kontrapunkt“ koja će se, pod imenom „Tesla: inspiracija“, održati 21. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.
Organizatora ovogodišnjeg Kontrapunkta je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.
Kakav je i koliki Teslin uticaj na kulturno i umetničko stvaralaštvo, na koji način su njegov život i delo nadahnjivali stvaraoce iz raznih oblasti, da li je Teslina kreativnost bila srodna umetničkoj – neke su od tema koje će pokrenuti ovogodišnja konferencija na kojoj će biti reči i o Tesli kao najpoznatijem predstavniku naše kulture u svetu, kao i o njegovoj ulozi u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji naše zemlje.
Na šestom „Beogradskom kontrapunktu“, koji će otvoriti ministarka kulture Maja Gojković,učestvovaće umetnik iz Jermenije Lusine Hovanisijan, italijanski strip umetnik i dizajner Danijele Meuči, srpski fizičar Đuro Koruga, kao i nagrađivani pisac, autor romana „Tesla među maskama“ Vladimir Pištalo. Učešće na Beogradskom kontrapunktu potvrdili su i vizuelni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i predstavnica mladih inovativnih umetnika Danica Maksimović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala