- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski recept za isključenje baltičkih zemalja iz NATO-a: Povući priznanje

© AP Photo / Frank BoxlerDemonstraciя protiv bombardirovok Юgoslavii NATO v centre Nюrnberga, Germaniя
Demonstraciя protiv bombardirovok Юgoslavii NATO v centre Nюrnberga, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Moguća odluka Rusije da povuče priznanje nezavisnosti Letonije, Litvanije i Estonije primorala bi NATO da isključi te zemlje iz Alijanse, izjavio je poslanik Državne dume Evgenij Fjodorov za našu agenciju u Letoniji.
Kako je objasnio, ukoliko Rusija povuče odluku o priznanju nezavisnosti baltičkih država stvoriće se pravni osnov koji će naterati NATO da se vrati na granice iz 1997. godine.

„Povelja NATO-a sadrži paragraf šest prema kome sporne teritorije ne mogu ući u Alijansu. Čim teritorije baltičkih zemalja budu proglašene za sporne, to će biti osnov za isključenje baltičkih zemalja iz NATO-a. Dakle, ispostaviće se da je prilikom prijema tih zemalja u NATO bio prekršen princip spornih teritorija, ali da su informacije o tome tek sada otkrivene. Pravnici to nazivaju – u vezi sa novootkrivenim okolnostima“, ističe Fjodorov.

Ranije je Fjodorov podneo Državnoj dumi Rusije nacrt zakona o poništavanju rezolucije Državnog saveta SSSR-a „O priznanju nezavisnosti Litvanije“. U obrazloženju se navodi da je odluka nezakonita pošto je doneo neustavni organ kršeći zahteve nekoliko članova Ustava SSSR-a. Kako je kazao, Rusija bi u budućnosti mogla da povuče priznanje nezavisnosti i Letonije, Estonije i Ukrajine.
Kula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
„Počinjemo od Litvanije“: U Ruskoj dumi predložili povlačenje nezavisnosti tri zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala