- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Posthumno objavljen roman Miloša Šobajića: „Vecin cirkus“ kao omaž prijateljima

Pratite nas
Posthumno objavljeni roman „Vecin cirkus“ , koji je naš čuveni slikar Miloš Šobajić pisao za vreme karantina tokom pandemije virusa korona, biće predstavljen 15. juna u Sali MTS.
Dramatizaciju knjige uradila je Šobajićeva supruga Maja T. Iskjerdo, a planirano je da kao predstava bude izvedena u pozorištu „Zoran Radmilović” u Timočkoj krajini.
Na promociji nove knjige rano preminulog slikara i pisca Miloša Šobajića, treće po redu posle „Slikaj i ćuti“ i „Mojih devet života“govoriće reditelj Božidar Đurović, Vladimir Đuričić, direktor Pozorišta Timočke krajine, pesnik Adam Puslojić i koautorka predstave Maja Iskjerdo. Tekst će čitati glumac Milan Caci Mihailović.
Junaci Šobajićevog romana su arhitekta Veca i slikar Arsa, prijatelji koji međusobno komuniciraju nemilosrdno vređajući jedan drugog. Kada u njihov život uđe žena, Asja, Vecina devojka koju je potom preoteo Arsa, dolazi do velikog loma u njihovim odnosima.
Predstavljajući knjigu na „Danima Zorana Radmilovića“, Šobajićeva supruga Maja Iskjerdo otkrila je da je ona posvećena dvojici Miloševih prijatelja sa kojima je provodio najlepše dane u Parizu.
„Prvo je na onaj drugi svet otišao Veca, pa je odmah posle njega otišao Arsa, a jako brzo im se pridružio i moj Miloš da bi, možda, mogli tamo da nastave da dopisuju šareni krug Vecinog, ali i svačijeg, cirkusa i možda, ko zna, malo učinili ovaj naš život lakšim i zanimljivijim, baš kao što su to činili dok su bili ovde“, rekla je Šobajićeva supruga.
Izdavač „Vecinog cirkusa“ je Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala