- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pušten u saobraćaj deo obilaznice oko Beograda u šest traka do tunela Straževica /video/

© Foto : Jutjub/Tanjug News Agency official, snimak sa ekranaOtvaranje dela obilaznice oko Beograda do tunela Straževica
Otvaranje dela obilaznice oko Beograda do tunela Straževica - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Sektor B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim (levim) tunelom Straževica, pušten je u saobraćaj danas nešto pre 18 časova.
Ekipa Tanjuga zabeležila je da se na toj deonici saobraćaj odvija neometano, bez zadržavanja.
Ta deonica je ranije danas otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Vučić je istakao da je ponosan što se u Srbiji sada gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica i da samo sa jednim projektom nije zadovoljan - Fruškogorskim koridorom, gde ima kašnjenja i zbog eksproprijacije zemljišta. Sve plaćamo na vreme, rekao je Vučić i dodao da na ostalim projektima nema kašnjenja.
Vučić je rekao da će se graditi i nastavak beogradske obilaznice do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom na Dunavu.
Otvaranju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktori „Puteva Srbije“ i „Koridora Srbije“ Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, ministar finansija Siniša Mali, otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tien Išu, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i čelnici kineske kompanije „Pauer Čajna“ i azerbejdžanskog „Azvirta“ koji grade obilaznicu.
Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko četiri kilometra, završena je leva traka auto-puta sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.
Kineska kompanija „Pauer Čajna“, azerbejdžanski „Azvirt“ i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa auto-putem E75 ka Nišu.
Dužina deonice obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnj Potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalo da bude završena do kraja marta naredne godine.
Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske „Eksim banke“.
Izvođač radova je kineska kompanija „Pauer konstrakšn korporejšn ov Čajna“, a podizvođač su azerbejdžanski „Azvirt“ i domaće firme.
Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj Potoka.
Prethodnih godina je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta. Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, tzv. sektora C, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala