- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Ni usred rata nije bilo ovako“: U Mostaru uništeno svih 700 spomenika na Partizanskom groblju /foto/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Fanny Schertzer / Partizansko groblje u Mostaru
Partizansko groblje u Mostaru - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Na Partizanskom groblju u Mostaru devastirano je svih 700 spomen-ploča, a Sead Đulić, predsednik SABNOR-a BiH iz Mostara, kaže da je za ovaj vandalski čin najodgovorniji gradonačelnik Mario Kordić.
„Svedočimo najvećoj devastaciji Partizanskog groblja do sada. Gradonačelnik Mario Kordić je osoba koja je odgovorna za ovaj zločin. On je pokretanjem priče o Trimuši pokrenuo celi niz događaja. Nedelovanje ruši nacionalni spomenik, a on svojim nedelovanjem krši zakon. Gradonačelnik mora odgovarati jer se ovo ne dešava prvi put i ništa se ne preduzima na zaštiti ovog lokaliteta“, kazao je Đulić.
Đulić kaže da ne veruju ni policiji i da nema više smisla ni prijavljivati jer se ništa ne preduzima, već se devastacija Partizanskog groblja kontinuirano nastavlja.
„Ovo je sistemsko uništavanje u koje je uključena politika“, kazao je Đulić.
Partizansko spomen groblje u Mostaru je nacionalni spomenik BiH prve kategorije.
Gradonačelnik Kordić je na Fejsbuku osudio vandalizam na Partizanskom spomen groblju.
„Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu gradu Mostaru, nekoliko vandala sistematski radi na njihovom uništavanju...“, napisao je Kordić i dodao:
„Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta“, preneo je Tanjug.
Istoričar iz Mostara Dragan Markovina oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog čina rekavši da „čak ni usred rata lokalni fašisti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljno devastirali Partizansko groblje kao danas”.

„Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sistemsko razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo“, naveo je Markovina.

Dodao je da se sve ovo dešava u momentu u kojem gradonačelnik odbija da primi Savez antifašista na razgovor i u kojem se „svašta planira“ s ovim remek delom vajara Bogdana Bogdanovića.
„Pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahteva ozbiljne demonstracije i to što pre“, dodao je Markovina, prenosi Kliks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala