- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amerika se igra vatrom, Rusija će staviti tačku u Ukrajini gde njoj odgovara

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države u situaciji sa Ukrajinom nastavljaju da se igraju vatrom, a Moskva poziva da se izbegava eskalacija, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„SAD nastavljaju da se igraju vatrom, to je opasno. Sada je vreme kada sa Zapada treba da pokažu maksimalan oprez, da se uzdrže od eskalacije i pumpanja kijevskog režima oružjem“, rekao je diplomata.

On je dodao da će Rusija staviti tačku u specijalnoj operaciji u Ukrajini tamo gde to bude potrebno Moskvi i čvrsto će se držati svojih pozicija.

„Naša reakcija je da će ti planovi (da se Rusija porazi) propasti, da ćemo mi staviti tačku tamo gde je nama potrebno, a ne tamo gde neki stratezi, ideolozi i vojni planeri u Vašingtonu ili drugim prestonicama to zamišljaju. Treba da pokažemo snagom volje, snagom oružja našu spremnost da čvrsto stojimo na pozicijama koje je označilo naše rukovodstvo i da osiguramo da se realizuju“, naglasio je Rjabkov za televiziju „Rusija 1“.

Po njegovim rečima, političke i „diplomatske metode su potrebne, ne treba ih odbacivati, ali ciljevi su jasno definisani“.
Ako Zelenski i njegov tim nisu spremni za pregovore i ako su svi oni koji stoje iza njega odlučni da nastave sa svojim nepromišljenim ili, bolje rečeno, sumanutim pumpanjem Ukrajine oružjem – to je njihov izbor. To je tužno, tragično, ali mi ne možemo da odstupimo“, poručio je diplomata.
Rjabkov je istakao da svu odgovornost za prekid mirovnih pregovora snosi Kijev i njegovi „zapadni pokrovitelji“.
Takođe je dodao da Rusija ima krajnje negativan stav po pitanju isporuke teškog naoružanja Ukrajini iz zapadnih zemalja, te da stalno upozorava Vašington na posledice takvih akcija.

Rusija odbacuje ideologiju nuklearnog rata

Moskva se nada da će SAD i Zapadu u celini imati dovoljno zdravog razuma da ne dovedu situaciju u Ukrajini do direktnog sukoba uz upotrebu nuklearnog oružja.
„Nadam se da će ipak ostaci zdravog razuma omogućiti tim političarima, tim pretendentima na ulogu svetskih dirigenata da se uzdrže od donošenja takvih odluka, jer u slučaju upotrebe nuklearnog oružja neće biti povratka“, rekao je ruski diplomata.
On je dodao da Rusija odbacuje ideologiju ograničenog nuklearnog rata „koja je toliko svojstvena Amerikancima i njihovim vojnim planerima“.
„Oni pokušavaju da nas optuže za to da mi navodno igramo neku vrstu retoričke 'igre' na temu hipotetičke primene nuklearnog oružja. To je potpuno netačno. To su loši argumenti, ali mi smo navikli na to da Zapadu nije ostalo ništa nego izvrtanje i laži“, ocenio je Rjabkov.
Takođe je poručio da će ciljevi ruske specijalne operacije u Ukrajini biti ostvareni.
Vojnik sa NATO zastovom - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
„Gardijan“: Ukrajinski konflikt ogolio slabosti „NATO štita“ – EU ne želi da dodatno ljuti Moskvu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala