- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Generalu Mladiću pogoršava se stanje

© AP Photo / Peter DejongRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Generalu Ratku Mladiću pogoršava se zdravstveno stanje u pritvoru u Hagu, fizički i mentalno je dosta slabiji, a odbrana pokušava da uputi zahtev Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove da se reaguje u vezi sa tim, rekao je generalov sin Darko Mladić.
„Nadam se da će to da nam ispune, da neko od doktora ode kod njega i izvrši preglede. Radimo još na tome, videćemo, možda će biti stranac, možda naš, nismo sigurni šta će nam odobriti“, rekao je Darko Mladić.
Navodeći da se sa ocem juče čuo poslednji put, Darko je rekao da general zvuči „dosta slabije, usporenije“.
On je napomenuo da porodici i Mladićevoj odbrani iz Haga i dalje ne daju medicinsku dokumentaciju generala, što je problem.
Prema Darkovim rečima, o Mladićevom zdravlju saznaju samo od generala, a od njegovih doktora ništa.
„Nemamo nikakve informacije u smislu da dobijamo podatke šta mu se daje od terapije, kako ga leče. Nego samo kada se čujem sa njim znamo, na primer, da su ga vodili nešto u bolnicu da mu „odrade“, ali nije to ono što bi sve trebalo da se uradi u njegovom slučaju. Znamo ono što on uspe da nam saopšti nakon što se nešto desi“, ispričao je generalov sin.
On nije mogao da ide u detalje zdravstvenih problema generala Mladića, ali je naglasio da mu je teško, da je veoma malo pokretan, pređe 15 do 20 metara, pa mora da se odmori.
„Više nije u stanju ni da se normalno kreće, za ostale neke funkcije treba mu pomoć, sebi da spremi hranu i slično. Pomažu mu zatvorenici, neki od čuvara“, dodao je Darko Mladić.
General Mladić, kaže Darko, trebalo bi da bude u nekoj bolnici na lečenju, a ne u haškom pritvoru, a odbrana nema nikakvu informaciju ni o tome da li će biti negde premešten.
Govoreći o Mladićevom predmetu, njegov sin je napomenuo da postoji drugostepena presuda, ali da odbrana još nije podnela zahtev za reviziju, zato što ne vidi smisao dok je na poziciji predsednika Mehanizma Karmel Ađijus, koji je, kako kaže, otvoreno pristrasan protiv generala Mladića.
„Da se njemu podnosi revizija.... Znamo da to neće uopšte niko ni razmatrati, zato što je više puta odlazeći predsednik pokazao svoju pristrasnost protiv generala Mladića i ne vidimo smisao da se njemu podnosi“, rekao je Darko i podsetio da je Ađijus juče na Savetu bezbednosti UN rekao da neće više biti predsednik Mehanizma.
Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je u junu 2021. godine drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH od 1992 do 1995.
Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine, u selu Lazarevo, a šest dana kasnije izručen je Haškom tribunalu.
Haški tribunal, prethodnik Mehanizma, podigao je optužnicu protiv Mladića 24. jula 1995. godine, a prva presuda je izrečena novembra 2017. godine, prenosi RTRS.
Mural posvećenom Ratku Mladiću - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
SRBIJA
Poruka iz EU: Srbija da ukloni mural Ratka Mladića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala