- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Karijeve slatke muke – nikad slađe

© Foto : FIBASrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić igraće za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu ove godine što samo najavljuje da bi selektor Svetislav Pešić mogao da računa na drim-tim ukoliko ne bude povreda i otkaza. Šteta što je Bogdan Bogdanović morao na operaciju, inače bi Orlovi bili još snažniji.
Kod ovakve odluke Jokića dolazi do potvrde da je Pešić iskusno odradio priču i otišao kod Jokića, napravio ljudski kontakt i sigurno uticao na ovakvu odluku MVP-ja najjače lige sveta.
Sada kada znamo da će Jokić igrati na Evropskom prvenstvu od 1. septembra, možemo da razmišljamo o tome na kakvu bi ekipu Srbija mogla da računa.
Moći će na Jokića, ali najverovatnije neće na Bogdana Bogdanovića i to je jedini veliki minus na koji verovatno računa Svetislav Pešić.
Bogdanovića najverovatnije neće biti na šampionatu, i to mu niko neće zameriti jer se uvek pojavljivao na okupljanjima, a i sada je u pitanju povreda, ali zato će Pešić potencijalno moći da sastavi drim-tim za evropske uslove.
Zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahteva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvesno, jer procene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo takođe u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguć“, poručio je direktor srpskog muškog nacionalnog tima Dragan Tarlać.
Pre svega, pored Jokića Pešić će, barem na papiru, imati priliku da računa na brojna zvučna imena.
Od NBA igrača potencijalno na listi reprezentacije mogu da budu Nemanja Bjelica, Boban Marjanović i Aleksej Pokuševski.
Kada je Evroliga u pitanju, tu Srbija računa na suštinski najboljeg košarkaša Vasilija Micića, a onda i na Nikolu Milutinova iz CSKA, Vladimira Lučića i Ognjena Jaramaza iz Bajern Minhena, Vanju Marinkovića iz Baskonije, Marka Gudurića iz Fenerbahčea, Nemanju Nedovića iz Panatinaikosa, Danila Anđušića iz Monaka.
Na to se naravno nadovezuju kvalitetni srpski košarkaši iz Crvene zvezde, pre svih Nikola Kalinić za kog je Pešić već rekao da planira da mu bude jedan od lidera ekipe. Svakako igrama pažnju zaslužuju i Ognjen Dobrić i Luka Mitrović. Iz redova Partizana ističu se Aleksa Avramović i Alen Smailagić.
Niko me ne pita da li će Kalinić da igra. Dosad me niko nije pitao. Šta mislite kako se Kalinić oseća? A, meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije. Evo sad ovde vam direktno kažem – meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije, kao što mi je bio Gurović“, rekaoje Pešić jednom prilikom.
Naravno, iako ove sezone nije igrao u Evroligi, tu je uvek fenomenalni Miloš Teodosić koji je Virtus vratio na najviše visine. Iako ima dobre košarkaške godine, Teo je sinonim za privrženost nacionalnom timu.
Od mlađih košarkaša dobro se pokazao Nikola Jović koji je izabran za MVP-ja ABA lige, a trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama gde ga očekuje draft.
Pešić je već isticao da bi mogao da računa na Srbe iz Amerike, pa je u prvi plan izašao Saša Stefanović. S obzirom na košarkaške korene i ljubav prema domovini njegov motiv da obuče nacionalni dres bio bi veliki, tako da treba obratiti pažnju i na njega.
Sve u svemu, Pešić na papiru ima najboljeg igrača sveta i NBA lige (NikolaJokić), najboljeg strelca i najboljeg igrača Fajnal fora Evrolige (VasilijeMicić), jednog od najboljih centara na Starom kontinentu (Nikola Milutinov), jednu od najboljih „trojki“ u Evropi (Vladimir Lučić), jednu od najboljih četvorki u Evropi (Nikola Kalinić) i jednog od najboljih asistenata u Evropi (Miloš Teodosić).
Još i kada bi Bogdan mogao da bude spreman...
Drim-tim, nema dileme. Ali, kao što Pešić to uvek voli da kaže, reprezentaciju ne čini 12 najboljih igrača, već 12 igrača koji najbolje funkcionišu zajedno.
E, tu Pešić stupa na scenu. Bivši šampion sveta i Evrope. Nema dalje.
Igrači oba tima na utakmici Srbija protiv Portorika - Sportski centar u Vuhanu, 6. septembar. - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SPORT
Zvanično: Jokić će igrati za Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala