- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: Ne možemo da potvrdimo da su ruske snage zarobile dva američka državljanina u Ukrajini

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Bela kuća je upoznata sa objavama da su dva američka državljanina zarobljena u Ukrajini, ali nije spremna da potvrdi njihovu istinitost, saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.
„Ne mogu da potvrdim ove objave, ali sam informisan o njima. Učinićemo sve što je neophodno da to ispratimo“, rekao je on.
On je dodao da Bela kuća apeluje na građane Sjedinjenih Američkih Država da ne odlaze u Ukrajinu kako bi učestvovali u borbenim dejstvima i istakao da postoji mnogo drugih načina da se podrži Kijev.
Prema navodima „Dejli telegrafa“ 39-godišnji Aleksandar Drjuk i 27-godišnji Endi Hjuin su prvi američki plaćenici koje su ruske snage zarobile kod Harkova.

Ukupna pomoć SAD Ukrajini premašila 6 milijardi dolara

Prema saopštenju, SAD su od početka vojne operacije Rusije, dodelile Ukrajini vojnu pomoć u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi dolara.
On je objasnio da od momenta stupanja na dužnost administracije aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i potpredsednika Kamale Haris, ukupna dostavljena pomoć Kijevu iznosi oko 6,3 milijarde dolara.
Kako je dodao, SAD će nastaviti sa redovnim novim paketima pomoći Kijevu.
Predstavnik Bele kuće takođe je prokomentarisao da Vašington ne vidi znake da Kina pruža vojnu podršku Rusiji u kontekstu situacije u Ukrajini.
Ranije je američki lider Džozef Bajden, nakon razgovora sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, objavio da su SAD odobrile novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
General Mark Mili - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Procena Pentagona: Kijev dnevno gubi oko 100 vojnika
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Ruski poslanik: Vašingtonu nije potreban mir, zato su prekinuti pregovori o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala