- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Afrički talas stiže u Srbiju: Živa u termometru ekstremno skače

CC0 / Pixabay / Vrućina utiče na mozak i povećava agresivnost
Vrućina utiče na mozak i povećava agresivnost - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Kraj ove i početak sledeće nedelje u Srbiji mogao bi da obeleži dolazak vrelog talasa iz severne Afrike koji je u prethodnom periodu Španiji doneo temperature i od preko 40 stepeni.
Srbija je, po svemu sudeći, pred prvim jačim suptropskim talasom, ako ne računamo onaj prelaz iz maja u jun kada je živa u termometru stigla i do 33. podeoka na Celzijusovoj skali. Međutim, pitanje je da li će suptropske temperature zbog kojih gori asfalt u Španiji, u punoj snazi doći i do nas ili ćemo imati nešto „blažu varijantu“.
„U periodu od 18. do oko 23. juna uz dominaciju anticiklona nad nama i razvijanje ciklona nad zapadom Evrope treba očekivati prvi jači prodor toplog, suptropskog, vazduha iz severne Afrike. Preovlađivaće suvo i sa svakim danom sve toplije vreme. Koliko će maksimumi na vrhuncu vrelog talasa biti visoki još nije sasvim jasno. Neki od jutarnjih proračuna daju ekstremno visoke vrednosti koje bi već oko utorka 21. juna dostizale i 37 stepeni Celzijusa, dok drugi modeli za taj period već imaju signal za osveženje“, rekao je Marko Čubrilo, meteorolog i profesor geografije iz Novog Sada.
Narednih dana očekuje nas lepo i prijatno vreme, sa temperaturama koje će se kretati između 25 i 30 stepeni, uz kraće prolazno naoblačenje u petak kada će biti mogući ponegde lokalni pljuskovi.
„Tek za par dana ćemo imati jasniju sliku o svim parametrima za naredni period, ali za očekivati je svakako nekoliko vrlo toplih dana uz maksimume koji će nad velikim delom regiona prelaziti 32 stepena Celzijusa, dok će noćni minimumi verovatno biti preko 20 stepeni, posebno u većim gradskim sredinama, te nas očekuju tropske noći. Osveženje za sada stoji negde posle 23. juna. ali bi ono bilo slabo i verovatno oborilo temperature u opseg koji bi i dalje bio malo iznad proseka, a količinu i raspored padavina tokom ovog osveženja još nije moguće kvalitetno proceniti“, zaključio je Čubrilo, preneo je "Blic".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala