- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Unuk Šarla de Gola: Nečuvena i šokantna diskriminacija ruskog naroda

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastave Francuske i Rusije
Zastave Francuske i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Diskriminacija ruskog naroda zbog događaja u Ukrajini je nečuvena i veoma šokantna, izjavio je unuk prvog predsednika Pete francuske republike Šarla de Gola, Pjer de Gol.
„Moj deda je uvek podržavao i branio potrebu da se i u najtežim momentima istorije grade i održavaju čvrsti odnosi sa Rusijom. Voleo je Rusiju. Rusiju volimo i moja porodica i ja i njen narod, ruski narod, čije pravo na svojinu se tako nepravedno narušava u celom svetu“, rekao je De Gol na prijemu u ambasadi Rusije u Parizu povodom Dana Rusije.
Prema njegovim rečima, ovo što se dešava podseća ga na najgora vremena okupacije i Višijevskog režima u Francuskoj.
„A da li su i umetnici i ruski sportisti krivi? Ova sistematska i neselektivna politika eksproprijacije i diskriminacije celog ruskog naroda je za mene nečuvena i veoma šokantna“, istakao je on.
Kako je naveo, američke sankcije protiv Rusije izazvale su duboku ekonomsku krizu u Evropi i slabe Evropljane.
„Svi danas prepoznaju odgovornost Sjedinjenih Američkih Država u aktuelnom sukobu, kobnu ulogu NATO-a koji se stalno širi i nepromišljenu politiku ukrajinske vlade. Ukrajinske vlasti, podstaknute lepim obećanjima, američkim i evropskim iluzijama, sprovodile su nepriličnu politiku prema ruskom stanovništvu Donbasa, umnožavajući diskriminaciju, pljačku i bombardovanja“, rekao je De Gol.
Prema njegovim rečima, Zapadnjaci su dozvolili Vladimiru Zelenskom, „njegovim oligarsima i neonacističkim vojnim grupama da upadnu u vrtlog rata“.
On smatra da Amerikanci žele da izazovu novu konfrontaciju Istoka i Zapada, čija je jedina svrha da oslabe i podele Evropu, kao i da joj nametnu svoje direktive, ekonomiju i sistem.
„Sankcije nisu efikasne, one samo slabe Evropljane i druge narode sveta, izazivajući duboku, sistemsku i trajnu ekonomsku krizu koja već pogađa sve nas – od cene hleba do cene ogreva i goriva, kao i nestašica hrane, sirovina i industrijskih metala – Amerikanci slabe Evropljane radi sopstvene koristi. Da li smo zaboravili da su najmanje jedan vek sve velike finansijske krize dolazile iz Sjedinjenih Država?“, istakao je unuk francuskog generala.
De Gol je naveo da Francuska i Rusija treba zajedno da rade na ujedinjenju i bezbednosti Evrope, u interesu Pariza je održavanje dobrih odnosa sa Moskvom.
„Došao sam ovde da još jednom jasno i glasno kažem da je u interesu Francuske da održava dobre odnose sa Rusijom i da kažem da treba zajedno da radimo na unapređenju ujedinjenja i bezbednosti našeg kontinenta, kao i ravnoteže i mira u celom svetu“, ocenio je on.
De Gol je naveo da bi želeo da francuski predsednik Emanuel Makron pokaže više volje i hrabrosti umesto što pati od politike koju nameću SAD, koje ga čini zavisnim.
„U sadašnjoj strašnoj i opasnoj situaciji Francuska može i mora da igra glavnu ulogu. Francuska i Rusija su obe ćerke Evrope... Dozvolite mi da citiram generala De Gola: ‘Mi u Francuskoj nikada nismo smatrali Rusiju neprijateljem. Zalažem se za razvoj francusko-ruskog prijateljstva i nikada nisam slao niti ću slati oružje ljudima koji bi se borili protiv Sovjetske Rusije’“, naglasio je unuk Šarla de Gola.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije.
Evropska unija uvela je krajem maja i šesti paket sankcija protiv Rusije koji predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz „crnog zlata“ iz Rusije. Zabrana će se odnositi samo na isporuke morem, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ ne podleže ograničenjima. Šesti paket evropskih sankcija takođe predviđa isključenje „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“ i „Moskovske kreditne banke“ iz SVIFT-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.
Ranije je više puta izveštavano o sve učestalijim slučajevima diskriminacije i uznemiravanja ruskih državljana u inostranstvu. Tako su se u Francuskoj Rusi suočili sa ograničenjima ili blokadom svojih bankovnih računa na nacionalnoj osnovi. Takođe u Francuskoj i drugim evropskim zemljama zabeleženi su akti vandalizma nad ruskim ambasadama.
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
Medvedev: Neprijatelji Rusije ići će do kraja u težnji da unište rusku ekonomiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala