- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Strani turisti se vraćaju u Srbiju - da li će ova godina da obori rekord iz 2019. godine?

CC0 / Image by kokas4oka from Pixabay / Selo
Selo - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Na samitu lidera inicijative „Otvoreni Balkan“, koji je nedavno održan u Ohridu, potpisano je nekoliko sporazuma i memoranduma među kojima je i onaj o saradnji u turizmu. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović ističe da će taj sporazum dodatno omogućiti između ostalog i privlačenje stranih turista u Srbiju i region.
Marija Labović kaže da će Sporazum potpisan u Ohridu na samitu „Otvoreni Balkan“ dodatno omogućiti unapređenje regionalne saradnje, naročito kada je o privlačenju inostranih turista reč.
Ističe da inostrani turisti, posebno oni s dalekih destinacija, dolaze u ovaj deo Evrope i žele da istovremeno obiđu više zemalja, a da im se upravo to ovim sporazumom i omogućava.
Ona kaže da je Srbija ostvarila veoma dobu saradnju u turizmu i sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da očekuju da će novi sporazum dovesti još veći broj turista u region.

Očekuje se dobra sezona

„Ako pogledamo kako smo započeli godinu i koliko zaista imamo oporavak u prvih pet meseci, očekujemo da ova sezona bude jednako dobra, ako ne i bolja od one rekordne 2019. godine“, ocenila je Labovićeva u izjavi za RTS.
Trend putovanja domaćih turista se povećava, kao i broj noćenja, a posebno raduje, naglašava Labovićeva, da se u Srbiju vraćaju inostrani turisti.
„U prvih pet meseci došli smo na nivo odnosa između domaćih i inostranih turista iz 2019. godine: oko 56 procenata su domaći, a ostalo su inostrani. Porast je veliki i u broju noćenja – preko 130 odsto“, navela je ona.
Dodaje i da već postoji veliki broj rezervacija, tako da očekuju izuzetnu popunjenost posebno banja, ali i u ruralnom turizmu, za koji su posebno zainteresovani domaći turisti.
Na velikom broju destinacija je mnogo uloženo u infrastrukturu, posebno putnu, a povećao se i broj hotela.
Labovićeva je istakla i da Srbija tradicionalno u „top 10“ ima turiste iz okruženja i da su prepoznali da će se taj trend nastaviti, zbog čega su organizovali oko osam promotivnih događaja.
Turski turisti su godinama u vrhu po broju noćenja, a ove su drugi. Labovićeva ističe da će odluka, kojom je građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice obeju zemalja prelaze s važećom biometrijskom ličnom kartom, dodatno povećati promet i broj turista.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala