- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija iznenađena ćutanjem Zapada o ukrajinskom granatiranju Donbasa

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPijaca u Donjecku uništena u ukrajinskom granatiranju
Pijaca u Donjecku uništena u ukrajinskom granatiranju - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Reakcija Ujedinjenih nacija na pojačano granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine bila je nejasna, Zapad je radije ćutao o toj situaciji, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov.

„Iznenađuje, a možda čak i ne iznenađuje da Zapad ćuti o tome, bio je tako nejasan komentar predstavnika UN. Zaista nejasan i nerazumljiv“, rekao je Ušakov novinarima.

On je istakao da je nečuveno pojačano granatiranje Donjecka i predstavlja vojnu operaciju protiv civila.
„Dešavaju se strašne stvari. Intenzivno granatiranje civilnih područja u Donjecku. To je zaista nečuveno i jednostavno predstavlja vojnu operaciju protiv mirnog civilnog stanovništva“, ocenio je je Ušakov.
Posebno je istakao činjenicu da Oružane snage Ukrajine „gađaju čak i one oblasti Donjecka koje nikada nisu gađali svih osam godina od 2014. godine“.
U ponedeljak su ukrajinske snage žestoko gađale nekoliko naselja u DNR. Donjeck je gađan raketnom i topovskom artiljerijom, kao i topovima kalibra 155 mm, koji su u službi zemalja NATO-a. Jedna od granata pogodila je lokalno porodilište i tamo je izbio požar. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao je da su Oružane snage Ukrajine šest sati neprekidno granatirale grad.

O sastanku Putina i Zelenskog

Moskva ne odbacuje mogućnost direktnog kontakta između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, ali za to je potrebna priprema, konstatovao je diplomata.
„Niko ne odbija takvu mogućnost, ali za to su potrebni odgovarajući uslovi, i što je najvažnije, vrlo temeljna priprema. Bez toga, uzalud, niko se neće sastajati sa Zelenskim“, zaključio je Ušakov.
Kako je ranije izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ukrajinska strana izašla je iz pregovaračkog procesa i stoga sada ne može da se govori o mogućnosti pripreme susreta dvojice predsednika.
Porodilište u Donjecku koje su granatirale ukrajinske snage - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
RUSIJA
Granatiranje porodilišta u Donjecku ─ Gde su sada zapadni mediji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala