- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Operacija ozdravljenje“: Sprečen teroristički napad na maraton u Beču

© AP Photo / Matthias SchraderPolicija i vojska na ulicama Beča dan posle teroristikog napada
Policija i vojska na ulicama Beča dan posle teroristikog napada - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Austrijske vlasti uspele su da spreče teroristički napad u Beču na učesnike maratona koji je održan u glavnom gradu Austrije u aprilu, javili su danas austrijski mediji.
Državna bezbednost otkrila je „spavače“ Islamske države (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), koji su planirali napade na više većih manifestacija u Evropi, kao odmazdu za smrt njihovog vođe Abu Ibrahima al-Hašimija, koji je poginuo raznevši se eksplozivom u februaru na severozapadu Sirije, prilikom akcije američke vojske.
Prema pisanju medija, teroristi su planirali napad pod nazivom „operacija ozdravljenje“.
Državna bezbednost i Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, u saradnji sa stranim vlastima, uspeli su da razotkriju opasnu ćeliju „spavača“.
Ta ćelija je, po uzoru na „Bostonskog bombaša“, planirala da postavi bombu na cilj bečkog maratona, koji je održan u aprilu.
Radi se o petočlanoj grupi Iračana, od kojih je jedan, koji je 2015. usled migrantske krize došao u Austriju, uživao status azilanta.
Ministarstvo ističe da se radi o osobama koje imaju različiti boravišni status u više evropskih država, a koje su zauzele vodeće uloge u Islamskoj državi i koji su dali nalog za nove napade.
Oni su komunicirali o svom planu, veoma obazrivo, koristeći tehnologije za kriptovanje, između ostalog koristeći funkcije četovanja pojedinih video-igrica na konzolama.
Austrija je posebno obazriva od novembra 2020. kada je jedan Austrijanac albanskog porekla izvršio teroristički napad u Beču, usmrtivši četiri osobe i povredivši više od 20 ljudi, prenosi Tanjug.
Policijska vozila blokiraju ulicu u blizini trga Švedenplac nakon razmene vatre u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2020
Novi detalji terorističkog napada u Beču: Da li su albanski rep i automatska puška ključ u istrazi
Austrijski ministar: Svi koji imaju veze sa napadima u Beču su migranti
Beč, napad - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2020
Teroristi objavili rat Evropi: Imaju dva cilja, a moguće i nove mete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala