- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Objavljeno kako će izgledati spomenik poslednjem srpskom despotu u Smederevu /foto/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Smederevo
Smederevo - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Smederevo će dobiti spomenik poslednjem srpskom despotu, Đurđu Brankoviću, a danas su objavljeni rezultati konkursa za dizajn i izradu idejnog vajarskog rešenja.
Stručni žiri je za prvu nagradu odabrao predlog pod brojem 7411, autora Zdravka Joksimovića. Pored pobedničkog, za dve ravnopravne druge nagrade predloženi su radovi pod šifrom „Iskra“ i brojem 16111, autora Davora Dukića, odnosno Radoša Antonijevića, piše smederevski portal Podunavlje.info.
Konkurs za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću grad Smederevo je raspisao u novembru 2021. godine. Konkurs je raspisan kao pozivni i na učestvovanje je pozvano ukupno sedam autora – vajara, koji imaju značajne ostvarene rezultate u realizaciji javnih spomenika.
Gradske vlasti će na osnovu odluke žirija doneti odluku koji spomenik će biti podignut, a svi dostavljeni konkursni radovi biće javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo od 15. juna.
Spomenik bi trebalo da bude postavljen u samom centru grada, na smederevskom Trgu Republike.
 Nalazi sa porušene padine ukazuju da su tu postojali raniji slojevi, tragovi praistorijskog života iz razni doba, pronađeni su i kasnoantički, tragovi Vizantije.  - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
SRBIJA
Uništeno neprocenjivo blago: Tvrđava ćerke Đurađa Brankovića odolela bagerima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala