- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nove tenzije između Britanije i EU: London ruši sporazum, Brisel preti odgovorom

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUEN Zastave Velike Britanije i EU
Zastave Velike Britanije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira da poništi neke delove sporazuma koji je 2019. godine, nakon Bregzita, sklopila sa Evropskom unijom. Žele da promene Protokol o Severnoj Irskoj kako bi se olakšao protok robe iz ostatka Kraljevstva u Severnu Irsku.
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi ne postoji drugi način da zaštiti svoje suštinske interese i interese Severne Irske i njenih stanovnika.
Obećavaju da će olakšati protok roba, ukloniti "nepotrebnu papirologiju" i da će preduzeća u Severnoj Irskoj dobiti iste poreske olakšice kao i ona u drugim delovima Kraljevstva.
Ministarka spoljnih poslova Liz Trac rekla je da je to razumno i praktično rešenje za probleme sa kojima se suočava Severna Irska jer, kako kaže, EU nije voljna da pregovara o promeni Protokola, prenosi RTS.
Unija se protivi tom potezu, navodeći da se ukidanjem sporazuma krši međunarodno pravo, ali Britanci se pozivaju na Član 16 koji dozvoljava bilo kojoj strani da preduzme jednostranu akciju ako smatra da Protokol ima negativan uticaj.

Šolc: Britanija je donela odluku za žaljenje

Reagovao je i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je rekao da mu je žao zbog "neopravdane odluke" Britanije da donese zakon kojim bi se ukinule provere robe koja se kreće između Britanije i Severne Irske i poručio da će Evropska unija imati jedinstven odgovor.
"Britanija je donela odluku za žaljenje koja se kosi sa svim sporazumima između EU i Britanije", rekao je Šolc.
Prema njegovim rečima, to je, takođe, neopravdano jer je Evropska komisija dala mnogo pragmatičnih predloga.
"EU će biti jedinstvena u svom odgovoru i ima na raspolaganju čitav niz instrumenata", istakao je Šolc.
Protokol o Severnoj Irskoj bio je deo nagodbe o Bregzitu koji je britanski premijer Boris Džonson ispregovarao sa Evropskom unijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala