- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Zamalo da ode u konobare, ali umesto „tacne“ nosiće rukavice na Mundijalu /video/

© AFP 2023 / KARIM JAAFAREndi Redmejn
Endi Redmejn - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Australije izborila je plasman na Svetsko prvenstvo 2022. nakon što je u finalu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca pobedila Peru sa 5:4. Heroj trijumfa bio je rezervni golman Endi Redmejn koji je za kratko vreme zavredio status legende.
Iskusni čuvar mreže (33) ušao je u igru u poslednjim minutima produžetaka umesto legendarnog Metjua Rajana, a u šestoj seriji odbranio je udarac Aleksa Valere i to tako što je plesao na gol-liniji i time odvraćao pažnju Peruancima.
Ipak, to nije bila najluđa stvar koju je izveo. Redmejn je u trećoj seriji dograbio i flašicu za vodu peruanskog golmana na kojoj su bila ispisana imena i strane u koje šutiraju igrači Australije i bacio je na tribinu.
Posle toga peruanski golman nije odbranio nijedan penal, a navijači Australije Redmejnu nametnuli su kultni status legende.
A da li ste znali da je pre samo tri godine junak „sokerosa“ hteo da batali fudbal i posveti se kelnerisanju?
Dok je bio rezerva u Sidneju i nastupao (trenirao) u timu zajedno sa našim Milošem Ninkovićem, toliko je bio razočaran razvojem karijere da je želeo da se zaposli u kafiću kod svog prijatelja.
Redmejnov originalni plan je bio da dok igra fudbal završi fakultet i postane učitelj, ali ga je fudbal odveo na drugu stranu.
„Bilo je to teško vreme za mene. Iskreno, samopouzdanje mi je bilo veoma nisko, seljakali su me sa pozajmice na pozajmicu, nisam imao ideju gde ću da završim karijeru“, rekao je Endi.
Junak Australije je bio veliki golmanski talenat. Kao tinejdžeru londonski Arsenal mu je ponudio stipendiju, ali je ubrzo odustao i doveo Vojčeha Ščensnog. Redmejn je ostao u Australiji i nadao se boljoj karijeri.
Pre istorijske utakmice sa Peruom, sada 33-godišnji golman imao je dva nastupa za Australiju. Činilo se da će tako i ostati sve dok selektor Grejem Arnold nije odlučio da se kocka i dobio na kraju.
„Mislim da su se Peruanci cele nedelje spremali za Metija Rajana na golu. Odluka selektora da me ubaci umesto njega u finišu ih je očigledno poremetila. Mislim da Meti nije imao pojma da će biti zamenjen i da nijedan igrač u timu nije znao da ću braniti penale, iako se na poluvremenu pojavio takav predlog. Rajan me je podržao, kada smo bili u hadlu rekao mi je 'možeš ti to, sine'“, otkrio je Redmejn posle meča.
Eto kako život piše romane. Sve je bilo tako nekako glupavo i lepo. Pre pet godina Endi Redmejn je hteo da batali fudbal i postane kelner, a sada je za pet minuta postao australijska ikona i čovek koji ih je odveo na peto vezano Svetsko prvenstvo.
Srpska zastava u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SPORT
Dres Srbije je već u prodaji! /foto/
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SPORT
Poljski reprezentativac na udaru zbog Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala