Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa Šalenbergom: Srbija ceni podršku Austrije

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom. - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom u Beogradu. Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija ceni angažovanje Austrije na proširenju Evropske unije i podršku koju pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu.
Vučić je na Instagramu saopštio da je ministra Šalenberga upoznao sa aktuelnom situacijom u regionu, kao i da je u razgovoru bilo reči i o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, evropskim integracijama Srbije, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu.
"Saglasili smo se da još više treba zajednički da radimo na jačanju multilateralizma i rešavanju globalnih izazova današnjice, uz međusobno razumevanje i uvažavanje", naveo je Vučić.
Vučić je istakao, u razgovoru sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije, Aleksanderom Šalenbergom, da ceni dosadašnju posvećenost te zemlje ubrzanju evropskih integracija Srbije i da se nada nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu.
"Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu", poručio je Vučić, saopštila je pres-služba predsednika.
Vučić je istakao i da je u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa Austrijom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.
Po pitanju ekonomske saradnje, predsednik Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, kao i da je u prva četiri meseca 2022. godine robna razmena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.
"Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22.000 radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd–Salcburg biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika", poručio je predsednik Vučić.
Vučić i Šalenberg razgovarali su i o geopolitičkim pitanjima, kao i o miru i stabilnosti u celom regionu.
Nikola Selaković i Aleksander Šalenberg - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SRBIJA
Selaković o sankcijama Rusiji: Nećemo biti protiv države koja poštuje naš teritorijalni integritet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala