Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vanredna situacija u Mionici: Bujice razorile mostove i presekle puteve, uništene i kuće

Pratite nas
Na području opštine Mionica proglašena je vanredna situacija i oformljena je komisija za procenu štete od poplava izazvanih obilnim kišama tokom vikenda. Za dva dana lokalne vlasti dobile su više od 60 prijava za štetu nastalu na putevima, mostovima, kućama i pomoćnim zgradama koje su poplavljene.
Bujice su tokom petka i subote odnele mostove i presekle putne pravce, dok je u nekim delovima opštine Mionica prekinuto i vodosnabdevanje. Procenjuje se da su četiri mosta srušena, dok su još dva pretrpela ozbiljna oštećenja.
„Štete koje su izazvali bujični tokovi su velike. Svojom snagom, bujica je razorila lokalne puteve, mostove. U selima gde se nisu izlili potoci i reke, usled obilnih padavina narušena je infrastruktura. Voda je nosila sve pred sobom. Već smo uspeli da saniramo neke puteve, više ekipa je na terenu. Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi. Zaista imamo tešku situaciju. Obići ću svako selo, svaku kuću. U stalnom sam kontaktu sa građanima da vidimo na koji način možemo da pomognemo“, kaže Boban Janković, predsednik opštine, prenosi „Blic“.
Ribnica, Toplica, Paklešnica, Manastirica, Krčmarska reka u gornjim tokovima, a neke i celim svojim tokom, imaju bujični karakter. Ozbiljne štete pretrpeli su meštani svih 36 sela u Mionici, a situacija je najteža u Planinici, Krčmaru, Gornjem Lajkovcu i Paštriću, gde su mostovi urušeni, pa meštani ne mogu da pređu preko reke.
Bujični nanos je završio na poljoprivrednim parcelama i uništio useve. Na izvorištima je primećeno zamućenje pijaće vode.
„Padavine koje su izazvale poplave prestale su u nedelju, a voda je počela da se povlači ostavljajući za sobom velike količine nanosa i ogromne štete. Na celoj teritoriji opštine Mionica proglašena je vanredna situacija, a na vodotocima prvog reda Toplici i Ribnici proglašena je vanredna odbrana od poplava“, navode u Opštinskoj upravi Mionica.
U opštinskom Kol centru kažu da je za prethodna dva dana stiglo više od 60 prijava za saniranje puteva, mostova, kuća, pomoćnih zgrada koje su poplavljene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala