- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Upozorenje iz Stokholma: Rizik od upotrebe nuklearnog oružja dostigao vrhunac

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Rizik od upotrebe nuklearnog oružja u svetu dostigao je najviši nivo od Hladnog rata, izjavio je šef Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) Den Smit.
U izveštaju organizacije se navodi da SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja nastavljaju da modernizuju svoje nuklearne arsenale i povećavaju broj bojevih glava.
„Uprkos nekim važnim uspesima po pitanju kontrole nuklearnog naoružanja i razoružavanja, rizik od upotrebe nuklearnog oružja dostigao je najviši nivo od perioda Hladnog rata kada je bio na vrhuncu“, rekao je Smit.
Prema prognozama stručnjaka, zalihe nuklearnog oružja će se povećavati u narednoj deceniji. Ukoliko se sadašnji trend nastavi, očekuje se da bi broj nuklearnih bojevih glava u svetu uskoro mogao da počne da raste, prvi put od Hladnog rata.
„Iako se ukupan broj nuklearnog oružja malo smanjio od januara 2021. godine do januara 2022., taj broj će se verovatno povećati u narednoj deceniji“, smatraju stručnjaci SIPRI.
Kako je istakao predstavnik organizacije Vilfred Van, države koje poseduju nuklearno oružje zaoštravaju svoju retoriku i povećavaju ulogu koju ta vrsta oružja igra u njihovim vojnim strategijama.
Bombardirovщik VVS SŠA B52 na aviabaze RAF v Britanii - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Atomsko oružje NATO-a može da osvane u „predgrađu“ Sankt Peterburga, Rusija ima spreman odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala