- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska odbacila preambulu dokumenta o „agresiji na Ukrajinu“

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Predsednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da on i lideri SP Petar Đokić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nisu prihvatili preambulu dokumenta predočenog na početku sastanka u Briselu da će se BiH pridružiti rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja je utvrdila "agresiju na Ukrajinu".
„To je bilo jedno od težih pitanja i nas trojica smo se usaglasili da to nećemo da prihvatimo. Izjasnili i smo se tako da Republika Srpska traži da se održi rasprava i donese odluka o stavu BiH o ukrajinskoj krizi i nikakve obaveze nisu preuzete“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.
Povodom jučerašnjeg sastanka u Briselu lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Dodik je naveo da je u prvim delovima sporazuma bila i veoma konfuzna priča o BiH, koja bi značila da se sudbina BiH stavi u ruke nepostojećem visokom predstavniku.
„Naš zahtev je bio da se u taj dao stavi ustavna odredba prema kojoj se BiH sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, te tri konstituivna naroda i da se ti narodi navedu“, pojasnio je Dodik.
Prema njegovim riječima, lider DF-a Željko Komšić je bio najnervozniji na sastanku, jer je dokument njegov potpuni poraz.
„Znamo da on beži od priče o konstitutivnosti naroda, a u ovom dokumentu postoji konstitutivnost naroda. Iz prvobitnog dokumenta isključeno je da se na nivou BiH razgovara o imovini, već je rečeno da će se nakon izbora napraviti određena strategija. Naša strategija će se zasnivati na tome da imovina pripada entitetima“, poručio je Dodik.
On je ponovio da na sastanku ništa nije potpisano, već su navedeni lideri stranaka pristali da budu deo saopštenja koje je danas objavljeno iz Evropske komisije, što je, kako je naveo, prevedeno veoma verodostojno i uz korektan odnos prema pitanjima o kojima se razgovaralo.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
REGION
Dodik: Sastanak sa Putinom u petak u Sankt Peterburgu
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
REGION
Dodik se obratio javnosti i izneo detalje sastanka u Briselu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala