Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obeležavanje 23. godišnjice od bitke na Košarama

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik junacima sa Košara
Spomenik junacima sa Košara  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Povodom obeležavanja 23. godišnjice bitke na Košarama, gde su pripadnici Vojske Jugoslavije tokom 67 paklenih dana i noći branili i odbranili granicu zemlje, danas će biti održana komemorativna svečanost, kojoj će prisustvovati predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Organizator svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, prenosi Tanjug.
Komemorativna akademija biće održana u 20 časova u „MTS Dvoran“, najavljeno je iz Vlade Srbije.
Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košare, na granici SR Jugoslavije i Albanije, kada su teroristi tzv. OVK napali pripadnike Vojske Jugoslavije sa ciljem kopnene invazije.
Plan NATO stratega i terorističke OVK je bio da se iznenadnim napadom poraze jedinice VJ na pograničnom prelazu Košare kako bi se omogućio ulazak pripadnika tzv. OVK i Albanske vojske na Kosovo i Metohiju.
Deo državne granice oko karaule Košare čine planinski vrhovi Prokletija od preko 2.000 metara visine, u to doba i dalje prekriveni snegom. Upravo ta nepristupačnost i mali broj vojnika koji je obezbeđivao granicu, neprijatelju su davali nadu da će lako ostvariti svoje planove.
Međutim, planovi NATO stratega su osujećeni. U prvom naletu, tek nešto više od 100 pripadnika 53. graničnog bataljona su se tokom dva dana borbi natčovečanskom snagom suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju. Glavninu graničnih jedinica na Košarama pre bitke činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su imali uglavnom 19-20 godina.
U okviru medijskog projekta kojim je obeleženo 20 godina od NATO agresije na SRJ, Sputnjik je snimio kratak dokumentarni film o Bici na Košarama, koja je zbog hrabrosti i nadljudskog napora mladih vojnika ušla u istoriju srpskog ratovanja. Pogledajte priču o Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika vojske koji se nisu vratili sa Kosova:
Fotografije poginulih na Košarama - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
SRBIJA
Rukopis NATO sa Košara vidljiv u konfliktu u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala