- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako će izgledati nebo nad Helsinkijem 2058?

CC0 / Pixabay / Ledeno doba — ilustracija
Ledeno doba — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Autorka romana „Nebesa“, finska književnica Pia Leino biće gošća osmog po redu Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, koji će 4. i 5. jula biti održan u Beogradu.
Gošća iz Finske predstaviće 4. jula svoj roman distopijske fantastike koji je krajem prošle godine na srpskom jeziku objavljen u izdanju Kontrast izdavaštva u prevodu Jasmine Teofilović.
Radnja „Nebesa“ smeštena je u bivšu prestonicu Finske, odnosno grad-državu Helsinki 2058. godine. Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svetlost. Politički disidenti prebegli su na sever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svetom ne postoji, i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umesto toga, Svetlost je svojim građanima podarila virtuelnu stvarnost poznatu pod nazivom Nebesa.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuPia Leino, finska književnica
Pia Leino, finska književnica - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pia Leino, finska književnica
Pia Leino se u svom delu bavi aktuelnim pitanjima: klimatskim promenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Nominovan je za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.
Pia Leino rođena je 1977. godine. Skoro dve decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo i dve godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji. Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Pored „Nebesa“, napisala je još dva romana: „Ružna blagajnica“, u kome se na duhovit način bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju; kao i roman „Prekovremeni rad“, koji je smešten u blisku budućnost i bavi se pitanjem: kako bismo živeli svoj život da znamo kada ćemo umreti.
Osmi Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala