- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jezivo otkriće u Nemačkoj: 200 sveštenika decenijama seksualno zlostavljalo ogroman broj dece

CC0 / Pixabay / Katolički sveštenik
Katolički sveštenik - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Broj sveštenika optuženih za zlostavljanje kao i broj njihovih maloletnih žrtava u biskupiji Minster u zapadnoj Nemačkoj znatno je veći nego što se mislilo, pokazala je studija tamošnjeg univerziteta koja je danas objavljena.
Istraživanje je trajalo dve godine, a sproveo ga je petočlani tim sa Univerziteta Minster. Rezultati pokazuju da je u periodu od 1945. do 2020. gotovo 200 pripadnika klera seksualno zlostavljalo maloletne žrtve, kojih je bilo 610.
Broj zlostavljača čini 4,17 odsto ukupnog broja sveštenika u toj biskupiji, prenosi „Novi list“ pisanje agencije Hina.
S obzirom na to da je broj neprijavljenih slučajeva zlostavljanja verovatno znatno veći, istraživači procenjuju da je žrtava bilo između pet i šest hiljada.
Važnu ulogu u zločinima odigrao je crkveni sistem, istakao je autor studije, istoričar Tomas Grosbelting.
„Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem je bila izopačena“, rekao je Grosbelting na današnjem predstavljanju studije.
Žrtve zlostavljanja imale su od 10 do 14 godina i uglavnom su bili dečaci, ministranti. Oni nisu mogli da se suprotstave sistemu, nije im se verovalo, istakao je autor studije.
Deca su mahom bila traumatizovana i neka od njih su progovorila tek posle mnogo godina.
Autor studije ističe kako nisu tačni navodi pokojnog biskupa Rajnharda Letmana koji je govorio samo o pojedinačnim slučajevima. Kako pokazuje studija, zlostavljanje se događalo sistemski, u svim delovima biskupije.
Grosbelting takođe navodi dasu mnogi znali šta se događa. Posebno se osvrnuo na problem zataškavanja zločina koje je počinila crkva.
Istraživači su naveli da je na osnovu nekih slučajeva moguće dokazati višedecenijski neuspeh u vođenju biskupije, kao i ometanje pravde.
Poslednjih godina su i iz drugih delova Nemačke objavljeni izveštaji koji pokazuju propuste crkve u sprečavanju i sankcionisanju seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala