- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srpski geolozi – između svetske slave i stuba srama | Energija Sputnjika

© Fotolia / SiberiaUgalj
Ugalj - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
U novom izdanju „Energije Sputnjika“ govorimo o reputaciji naših geologa u svetu, njihovoj vezi sa zaštitom životne sredine i značaju saveta ovih stručnjaka pri eksploataciji mineralnog bogatstva.
Rudarstvo je nekada bilo ponos i dika Srbije, a sada su i geolozi, a ne samo rudarenje, čini se, na stubu srama. Bili smo svedoci protesta oko potencijalnog rudarenja litijuma, građani širom Srbije se bune kada vide geologe koji sakupljaju uzorke u njihovom komšiluku...
Nedavno smo bili svedoci stravične nesreće u rudniku Soko, a još nema zvaničnih podataka o tome šta ju je uzrokovalo. Zimus smo se suočili sa činjenicom da Rudarski basen Kolubara, o čijem smo bogatstvu učili u školama, ostaje bez uglja. Danas tako Srbija, odnosno EPS, čijem su sastavu pomenuti kolubarski kopovi – uvozi ugalj.
Baš u vreme kada se EPS suočio sa krizom uglja, Društvo geoloških inženjera i tehničara Srbije (DGEITS) upozorilo je da teze koje plasiraju pojedini samouki stručnjaci – da geološka istraživanja zagađuju životni prostor – nije tačna. Tvrdeći da su najbolji ekolozi upravo geolozi, ovo strukovno udruženje ukazuje na to da bez njihovog rada ne bi bio moguć savremeni život, u kome više od 80 odsto predmeta i onoga što nas okružuje u svom sastavu ima bar jedan mineral. Ali i na pogubno delovanje javašluka i nestručnog rada u sektoru geologije i rudarenja.
O tome da su naši geolozi cenjeni u svetu, da je bez njihovog stručnog rada teško sprečiti klizišta, da su neraskidivo povezani sa zaštitom životne sredine i koliko je za razvoj Srbije bitno da se slušaju saveti ovih stručnjaka po pitanju gde, šta i kako od mineralnog bogatstva Srbije treba eksploatisati u novom izdanju emisije „Energija Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i njen gost – dr Dejan Barjaktarović, predsednik DGEITS-a i pomoćnik direktora sektora za regionalnu geologiju u Geološkom zavodu Srbije.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala