- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Bombastična“ ponuda za BiH ili nova politička prevara iz srca Evropske Unije

© Foto : PixabayEU
EU - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Nova mapa puta Bosne i Hercegovine u evropsku budućnost koju su u Briselu usaglasili lideri BiH razlikuje se od ostalih samo po tome što je ovoj prethodio sastanak od osam sati. Sve ostalo je isto i može se nazvati šarenom lažom, ili u prevodu, BiH će postati članica – malo sutra.
Sastanak političkih lidera BiH u Briselu koji je, po rečima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela rezultirao političkim sporazumom o jakoj i kredibilnoj mapi puta BiH ka evropskoj budućnosti nije verifikovan nikakvim potpisima, i ključno - ne podrazumeva usaglašen stav oko pitanja sukoba u Ukrajini.
Lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH iskazali su, stoji u saopštenju Evropskog saveta, punu posvećenost poštovanju odluka međunarodnih i domaćih sudova i obavezali da će raditi na efikasnom sprovođenju opštih izbora u toj zemlji.
© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaŠef Evropskog saveta Šarl Mišel
Šef Evropskog saveta Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Šef Evropskog saveta Šarl Mišel

Načelno dogovoreno, ništa potpisano

Načelno je dogovoreno, ali ništa potpisano, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a politikolog Anđelko Kozomora precizirao: Reč je o dokumentu koji se od prethodnih na istu temu ni po čemu ne razlikuje, i u svojoj suštini on je bezvredan i neupotrebljiv.

„To je već ko zna koji po redu dokument koji se nudi i koji se tako bombastično najavljuje - evo postignut je dogovor, BiH treba samo još mali korak da napravi i biće punopravna članica EU. O tome naravno nema ni govora. Reč je o jednoj od silnih političkih prevara koje se nude javnosti kada je u pitanju pristupanje BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana EU. BiH je kao što znamo puna unutrašnjih problema koje su u velikom broju proizveli isti ti stranci i međunarodna zajednica mešajući se u unutrašnje stvari jedne zemlje“.

NATO nije opcija za RS

Na sastanku koji je trajao osam sati, lideri BiH, po rečima potpredsednika Narodne Skupštine RS Denisa Šulića, iskazali su posvećenost putu ka EU ali, kaže, ni jednog trenutka lideri iz RS nisu doveli u pitanje svoje vitalne interese koji se tiču odnosa prema NATO i principijelnih stavova vezanih za Rusiju.
CC0 / Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Zastava Bosne i Hercegovine
„Opredeljenost RS i BiH jeste put u EU ali ne i u NATO. Za put u EU postoji konsenzus unutar BiH i institucije RS rade u tom smeru. Put, pak, u NATO nije opcija za RS i mi imamo obavezujuće odluke Narodne skupštine u kojima je jasno definisana vojna neutralnost. Takođe, srpski član Predsedništva BiH je na sastanku lidera parlamentarnih stranaka BiH u Briselu, izjavio da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini“.

Stav oko Rusije je jasan

Šulić podseća da je pre nekoliko dana održana posebna sednica Narodne Skupštine RS na kojoj je razmatrana informacija o međunarodnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji - mestu i ulozi Republike Srpske. RS je, kaže, potvrdila svoju neutralnost, pozvala i jednu i drugu stranu, i ruski i ukrajinski narod koji pripadaju grupi slovenskih naroda, na mir, ali i ponovila svoj stav da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.
© Sputnik / Olivera IkodinovićMilorad Dodik u Moskvi
Milorad Dodik u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Milorad Dodik u Moskvi
Na pitanje šta sve podrazumeva mapiranje puta u evropsku budućnost BiH, te da li je RS spremna da na tom putu usaglasi sve regulative sa EU ili veruje da bi EU uvažila stavove RS, Šulić kaže:

„Republika Srpska i BiH žele u EU ali RS ima određene bazične principe. Naši bazični principi su izneti u Briselu i ako su oni prihvatljivi za EU onda je mapa puta u redu. To samo znači da je Milorad Dodik bio na visini zadatka kada je reč o važnim temama i da je zaštitio interese građana RS“, kaže Šulić, uz opasku da iako često ljudi iz EU Republiku Srpsku smatraju remetilačkim faktorom, jedino funkcionalno u BiH su Vlada RS i institucije RS.

Vreme za političke rezove

Sastanku sa predsednikom Evropskog parlamenta osim Čovića, nisu prisustvovali ni lideri Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić. Prisutni srpski lideri nisu imali jedinstven stav, što je po rečima sagovornika Sputnjika, simptomatično.
Takvo nejedinstvo, oštar je Kozomora, izraz je nacionalne sramote i i signal da je vreme da se naprave ozbiljni rezovi u srpskom političkom krugu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala