- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Kairu se nastavljaju pregovori o izborima u Libiji

© Sputnik / Eduard Pesov / Uđi u bazu fotografijaKairo, Egipat
Kairo, Egipat - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Libijski zvaničnici vratili su se danas u egipatsku prestonicu Kairo, na treću rundu pregovora o ustavnim amandmanima za izbore.
Severnoafrička nacija ponovo se nalazi u političkom "ćorsokaku" sa dve rivalske administracije koje traže legitimitet.
Pregovori u Kairu dolaze nakon sukoba između rivalskih milicija koji su u petak izazvali paniku među stanovnicima libijske prestonice Tripolija.
Poslanici libijskog parlamenta sa istoka i Visoki državni savet, savetodavno telo iz zapadne Libije, započeli su pregovore uz posredovanje Ujedinjenih nacija, usled usaglašenog međunarodnog pritiska na dve političke struje da ostave svoje sporove po strani i dogovore se o pravnoj osnovi izbora.
Specijalna savetnica UN za Libiju Stefani Vilijams, rekla je da će se razgovori u hotelu u Kairu nastaviti do 19. juna sa ciljem uspostavljanja ustavnog okvira "potrebnog da se zemlja što pre odvede na nacionalne izbore“.
U prethodne dve runde razgovora strane su postigle početni konsenzus o 137 članova nacrta ustava, uključujući prava i slobode. Kako je rekla Vilijamsova, oni će nastaviti da raspravljaju o nekolicini spornih članaka o zakonodavnoj i sudskoj vlasti.
Spor oko ustavnog okvira izbora bio je među velikim izazovima koji su doveli do neuspeha planiranih nacionalnih izbora u decembru, podseća AP.
U petak su u Tripoliju izbili sukobi između rivalskih milicija, što je podstaklo stanovnike da se sklone, a žene i decu da pobegnu iz parka dok su letele granate. Nije jasno šta je izazvalo sukobe, a vlasti u Tripoliju saopštile su da je otvorena istraga, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala