Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Defile konjanika, polaganje zakletve: Proslava Dana policije i MUP-a Srbije /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProslava Dana policije i MUP-a Srbije
Proslava Dana policije i MUP-a Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Dan Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Dan policije obeležava se nizom manifestacija, a centralna svečanost održana je u beogradskoj „Štark Areni“, na kojoj su zakletvu položili pripadnici MUP-a koji su u poslednjih godinu dana primljeni u radni odnos.
Zakletvu je položilo 1.516 policijskih službenika, koji su se zakleli da će u svom radu postupati po Ustavu i služiti časno otadžbini i narodu.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin im je ovom prilikom uputio čestitke i podsetio šta znači biti policajac i pripadnik MUP-a.
„Zakleli ste se da ćete čuvati pravdu. Ne uzimajte pravdu u svoje ruke, nije vam dato da je delite, to je životna misija naše braće po oružju, tužilaca i sudija, ali na vama je da je izvršite i na vama je da je sačuvate. Zakleli ste joj se i zato nema nazad i zato nema kršenja date reči“, istakao je Vulin.
Vulin je naveo da Srbija, jaka i sigurna, u ovakvom svetu može da opstane samo oslanjajući se na sebe.
„Drugi narodi od Boga traže i večni život i spasenje, a mi Srbi samo pravdu, svako traži od Boga ono što mu je milo i ono što od ljudi nikada nije dobio. Srbi zato traže pravdu uz onu drugu reč koja ih određuje, a to je sloboda, jer bez pravde nema ni slobode“, rekao je Vulin.
Osvrćući se na globalnu situaciju u svetu, Vulin je naveo da Srbija u svetu nepravde traži svoje mesto, čuvajući vrednosti koje su je učinile velikom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin na obeležavanju Dana policije i MUP-a Srbije
Aleksandar Vulin na obeležavanju Dana policije i MUP-a Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Aleksandar Vulin na obeležavanju Dana policije i MUP-a Srbije
Naveo je da se od Srbije traži da se odrekne same sebe, da pogazi vekovna prijateljstva i da prizna lažnu državu Kosovo, kao i da se odrekne Republike Srpske, a time i sna da ćemo jednom kao i svi drugi narodi u Evropi biti jedinstven politički narod.
„Traže da od vekovnih prijatelja napravimo nove neprijatelje, uvedemo sankcije Rusiji, traže sve ono što niti hoćemo niti možemo da im damo, a samo jedno ne traže — ne traže oprost za našu pobijenu decu. Ne traže oprost za godine agresije i bombardovanja, za zlo koje su nam naneli, jer oni u smrti naše dece greh ne vide ni svoje činjenje ni svoje zločinstvo, samo oprost od nas ne traže. Traže i da zaboravimo šta nam je činjeno, a da naša muka, naša nesreća, naša nevolja još jednom bude igračka i oružje u rukama velikih“, kazao je Vulin, preneo je Tanjug.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProslava Dana policije i MUP-a Srbije
Proslava Dana policije i MUP-a Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Proslava Dana policije i MUP-a Srbije
Ceremoniji obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Ivica Dačić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar odbrane Nebojša Stefanović...

Defile u centru Beograda

Posle svečane akademije, knez Mihailovom ulicom prodefilovali su policijski orkestar, konjanici, pripadnici saobraćajne policije, žandarmerije, vatrogasci. Na Kalemegdanu će se najmlađi družiti sa pripadnicima MUP-a.
Tokom održavanja manifestacije na Kalemegdanu pripadnici Sektora za vanredne situacije izvešće vežbe gašenja požara, a posetioci će videti i tehnike borilačkih veština koje će izvesti pripadnici Žandarmerije, SAJ-a i polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je ranije danas venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike MUP-a koji su žrtvovali živote vršeći službenu dužnost, zarad mira i bezbednosti Srbije.
On je prethodno prisustvovao obeležavanju slave Ministarstva unutrašnjih poslova Sveta Trojica i sečenju slavskog kolača u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu.
Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala