Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Drumska strela – priča o prvoj srpskoj formuli /video/

© SputnikDrumska strela
Drumska strela - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Studentski tim Drumska strela već 12 godina učestvuje i radi na najsveobuhvatnijem projektu studenata Beogradskog univerziteta – takmičenju Formula Student. Mladi srpski inžinjeri takmiče se rame uz rame sa studentima najvećih svetskih univerziteta i na najbolji način predstavljaju Republiku Srbiju na jednom od najprestižnijih inženjerskih takmičenja.
Takmičenje Formula Student datira iz 1979. godine. Studenti potpuno sami organizuju čitavu svoju sezonu: od budžeta projekta, dizajna vozila, nabavke komponenti, a poteškoće predstavlja to što čitava „misija” kreiranja formule mora biti uklopljena u stroge propozicije i pravila takmičenja čiji su ultimativni ciljevi bezbednost vozača i kreiranje inovativnih komponenti u trkačkom vozilu. Tim je nastao 2010. godine, a 2012. su napravili svoj prvi bolid, gde su na takmičenju u Silverstonu osvojili tada neverovatno treće mesto. Od tada napravljeno je devet bolida sa unutrašnjim sagorevanjem i jedan kompletno nov bolid na električni pogon koji je svečano predstavljen u decembru 2021. godine.

Preko trnja do zvezda

Studentski tim Drumska strela već dvanaest godina učestvuje i radi na najsveobuhvatnijem projektu studenata Beogradskog univerziteta – takmičenju Formula Student. Entuzijazam mladih ljudi koji se nastavlja iz generacije u generaciju čini da projekat tima Drumska strela ne bude jednokratnog karaktera već da predstavlja prestiž i krunu inženjerskog znanja Beogradskog univerziteta. Želja koju su začetnici ideje prve srpske formule imali još 2010. godine prenosi se poput večne vatre do novih generacija koje su osvetlale obraz kreiranjem formule na kompletno električni pogon. Tu nije kraj inspiraciji i novim izazovima pred studentima koji su deo tima Drumske strele u čijem projektu učestvuju studenti sa čak 12 fakulteta. Sledeća stepenica koju planiraju da osvoje je kreiranje kompletno autonomnog vozila bez vozača. O tome koliki je to poduhvat govori činjenica da najveće svetske automobilske kompanije tek razvijaju takve zahtevne tehnološke sisteme.

Srpska formula u čuvenom klubu brzine ispod 3 sekunde

Iz godine u godinu tim Drumska strela teži napretku i ubacivanju novih i izdržljivijih komponenti kako bi performanse u vožnji bile sve bolje. Do same završnice takmičenja i izlaska formule na stazu potrebno je proći niz kvalifikacionih testova koji su teorijskog karaktera. Žiri nakon toga boduje celokupan projekat formule kroz statičke i dinamičke discipline. Statičke discipline obuhvataju izradu biznis plana, dizajna vozila, analize troškova, dok su dinamičke discipline vožnja osmice, ubrzanje, efikasnost i sprint, a kruna celog takmičenja je test izdržljivosti formule. Najnovija električna formula tima Drumska strela poseduje ubrzanje od 2,5 sekunde do 100 kilometara na čas što je do sada najbolji rezultat u istoriji tima. Ekipa Drumske strele nanišanila je svoju metu. Konkurencija od preko 600 timova iz sveta ih inspiriše, a stare generacije obavezuju da budu još bolji u svakoj trci dok im entuzijazam, brzina i motivacija sigurno ne nedostaju!
Devojka i svetlost - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Podkast
Kako će razvoj veštačke inteligencije i mašinskog učenja uticati na ljude u budućnosti I Tehnogram
mobilni telefoni - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Podkast
Kako biti deo najvećeg transfera bogatstva u istoriji | Tehnogram
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala