- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kuda idu hodači po žici | Orbita kulture

CC0 / / Knjige
Knjige - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo kako je četvrt veka stvarana muzika za album „Hodač po žici“, kao i zašto je Borislav Pekić, tri decenije posle smrti i dalje – okean srpske književnosti.
Orbita kulture 11. 6.
Šta će se sve naći u filmu i TV seriji „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića koji govore o poslednjih sedam dana života kneza Mihaila, na koji su način obrađene činjenice iz života najvoljenijeg srpskog kneza i zašto veruje da Mihailo nije bio toliko blag kako se misli, jer je on ipak Milošev sin - za Sputnjik otkriva koscenarista filma Dragoljub Stojković.
Zašto je književna ostavština Borislava Pekića i danas jedinstvena i dragocena, da li je „okean Pekić“ i dalje izvor iz kog se napaja vrhunska srpska književnost, zbog čega o ovom velikanu ne bi trebalo govoriti u perfektu, budući da je reč o piscu- čudu koji je oslikao našu sadašnjost i budućnost –za „Orbitu kulture“ govore književnici i univerzitetski profesori Vida Ognjenović i Mihajlo Pantić.
Ko je hodač na žici i kako izgleda povratak na muzičku scenu posle četvrt veka – u „Orbiti kulture“ otkriva čuveni dvojac Vlada i Bajka – Vladimir Marković i Dragutin Balaban.
Šta je „Običan malecki san“ koji se, na slikama punim kolorita i zanimljivih oblika našao na istoimenoj izložbi u Galeriji Doma vojske koju je 10. juna otvorio glumac Aleksandar Srećković Kubura, otkriva autor izložbe, akademski slikar Milutin Obradović.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala