https://lat.sputnikportal.rs/20220611/novo-istrazivanje-pokazalo-zasto-sundjer-nije-dobar-izbor-za-pranje-sudova-1138361142.html
Novo istraživanje pokazalo zašto sunđer nije dobar izbor za pranje sudova
Novo istraživanje pokazalo zašto sunđer nije dobar izbor za pranje sudova
Sputnik Srbija
Kuhinjski sunđeri sadrže više bakterija nego kuhinjske četke, koje bi, što se higijene tiče, mogle da budu prihvatljivije za pranje sudova, naveli su istraživači... 11.06.2022, Sputnik Srbija
2022-06-11T16:20+0200
2022-06-11T16:20+0200
2022-06-11T16:20+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/18/1137659480_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_c33af7a6a516de51eb716607b2d4df99.jpg
„Salmonela i druge bakterije razmnožavaju se i preživljavaju lakše na sunđeru nego četkama, a razlog je taj što se sunđeri u svakodnevnoj upotrebi nikada ne suše“, objasnio je Trond Moretro, naučnik u norveškom institutu za istraživanje hrane „Nofimi“.Iako mnoge bakterije nisu štetne, one koje jesu — poput salmonele — mogu da se prenesu sa sunđera na ruke, kuhinjske površine i opremu i potencijalno izazovu bolest kod ljudi, naveo je on.„Sunđer je vlažan i skuplja ostatke hrane koji su takođe hrana za bakterije, što dovodi do brzog razvoja bakterija“, napomenuo je Moretro.Ono što je istraživače najviše iznenadilo u njihovim otkrićima je da nije bilo bitno kako ljudi čiste sunđer ili koliko često.„Način na koji su potrošači koristili sunđere nije bio mnogo bitan u pogledu razvoja bakterija. Teško je to izbeći ukoliko se sunđeri ne menjaju svakodnevno“, rekao je Moretro.Istraživanje o korišćenim sunđerima i četkama temelji se na laboratorijskoj studiji koju je prošle godine objavio isti tim istraživača, a koja je otkrila da štetne bakterije bolje preživljavaju na sunđerima nego četkama.Stručnjaci preporučuju da se kuhinjski sunđeri otkuvavaju da bi se smanjio broj bakterija, ali i ukazuju da ove mere same po sebi nisu dovoljne da spreče kontaminaciju, preneo je portal „Kliks“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220602/ciscenje-klime-sta-mozemo-sami-a-sta-treba-da-platimo-1137948859.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220529/namirnice-koje-nikada-ne-bi-trebalo-skladistiti-zajedno-1137806348.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220604/sest-nezdravih-navika-koje-stete-organizmu-1138034250.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/18/1137659480_107:0:1814:1280_1920x0_80_0_0_c6aa59434f7bfb7ef4189ee40bcb6b7b.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin
društvo, stil života, magazin
Novo istraživanje pokazalo zašto sunđer nije dobar izbor za pranje sudova
Kuhinjski sunđeri sadrže više bakterija nego kuhinjske četke, koje bi, što se higijene tiče, mogle da budu prihvatljivije za pranje sudova, naveli su istraživači iz Norveške.
„Salmonela i druge bakterije razmnožavaju se i preživljavaju lakše na sunđeru nego četkama, a razlog je taj što se sunđeri u svakodnevnoj upotrebi nikada ne suše“, objasnio je Trond Moretro, naučnik u norveškom institutu za istraživanje hrane „Nofimi“.
„Jedan sunđer može da sadrži veći broj bakterija nego što ima ljudi na planeti Zemlji“, dodao je autor nove
studije, objavljene u Žurnalu primenjene mikrobiologije.
Iako mnoge bakterije nisu štetne, one koje jesu — poput salmonele — mogu da se prenesu sa sunđera na ruke, kuhinjske površine i opremu i potencijalno izazovu bolest kod ljudi, naveo je on.
„Sunđer je vlažan i skuplja ostatke hrane koji su takođe hrana za bakterije, što dovodi do brzog razvoja bakterija“, napomenuo je Moretro.
Ono što je istraživače najviše iznenadilo u njihovim otkrićima je da nije bilo bitno kako ljudi čiste sunđer ili koliko često.
„Način na koji su potrošači koristili sunđere nije bio mnogo bitan u pogledu razvoja bakterija. Teško je to izbeći ukoliko se sunđeri ne menjaju svakodnevno“, rekao je Moretro.
Istraživanje o korišćenim sunđerima i četkama temelji se na laboratorijskoj studiji koju je prošle godine objavio isti tim istraživača, a koja je otkrila da štetne bakterije bolje preživljavaju na sunđerima nego četkama.
Stručnjaci preporučuju da se kuhinjski sunđeri otkuvavaju da bi se smanjio broj bakterija, ali i ukazuju da ove mere same po sebi nisu dovoljne da spreče kontaminaciju,
preneo je portal „Kliks“.