- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koliko zračenja primimo kada pojedemo bananu ili snimamo zub

CC0 / / Radijacija
Radijacija  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Radijacija, jonizujuće zračenje, svuda je oko nas. Ekvivalentna doza jonizujućeg zračenja meri se izvedenom SI jedinicom Sivert (skraćeno; Sv). Naziv je dobila prema švedskom fizičaru i lekaru Rolfu Sivertu.
Doza od 1Sv je enormno velika, pa u realnom svetu koristimo i merimo mili i mikro Sv (hiljadu odnosno milion puta manje od 1Sv). Naš svet je u suživotu s jonizujućem zračenjem.
Pojedemo li bananu primili smo 0,10 μSv. Aerodromski skener obogati nas za vrednost od 0,20 – 0,60 μSv. Deset sati leta avionom na desetak hiljada metara visine opskrbi nas sa 30 μSv. Rendgensko snimanje zuba sa novijim uređajima ozrači nas s 100 μSv, pri mamogramu ta vrednost je najmanje 400 μSv. Snimanje celog tela skenerom 10.000-30.000 μSv. Za šest meseci boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici astronauti dobiju 80.000 μSv, pri isto toliko vremena tokom puta na Mars budući kolonizatori primiće barem 250.000 μSv. Prilikom incidenta u Fukušimi zabeležene su najviše primljene doze kod servisnog osoblja od po 670.000 μSv! Doza od preko 10.000.000 μSv (10 Sv) gotovo sigurno podrazumeva smrt čoveka za manje od 30 dana po izlaganju.
Problem sa jonizujućem zračenjem utoliko je veći jer naša tela nisu sposobna da detektuju njegovo prisustvo. Posledice izlaganja ovoj vrsti elektromagnetna zračenja zakasnele su i neretko ih je teško povezati sa trenutkom i uzrokom. Na primer čovek može da bude u trenutku izložen višestrukoj smrtonosnoj dozi zračenja, a da pri tome ne oseti ama baš ništa, posledice će rezultirati za nekoliko sati, dana ili nedelja, čak i godinama kasnije, piše portal Astronomski magazin.
Naravno nije sve crno-belo. Vrednosti koje smo naveli i te kako mogu da variraju, na primer, od starosti i kvaliteta medicinskih uređaja, rute i visine leta aviona, lokaciji na Zemlji gde se nalazimo, aktualnoj situaciji zemaljskog i svemirskog vremena..
Radioaktivnost - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Koliko je ljudsko telo radioaktivno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala