- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ugalj iz Crne Gore krenuo za Srbiju

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaBager na skladištu uglja
Bager na skladištu uglja  - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Šest kamiona nosivosti 25 tona krenulo je u pravcu Prijepolja sa separacije „Doganje“, čime je otpočela realizacija ugovora o prodaji mrkog lignitnog uglja koji je potpisan između Rudnika uglja Pljevlja i Elektroprivrede Srbije (EPS).
Prema planu, kamioni će, u dve smene, dnevno isporučivati 400 do 600 tona uglja.
Kako je saopšteno iz Rudnika, na železničkoj stanici u Prijepolju ugalj će se utovarivati u teretne vagone, kao što je i precizirano u ugovoru.
„Ovo je veliki dan za Rudnik uglja, jer smo uspeli da pronađemo značajno tržište za plasman našeg proizvoda. Stariji Pljevljaci dobro pamte kolone rudničkih kamiona koji su izvozili ugalj u Srbiju. Danas, prisustvujemo obnovi te saradnje, i to na obostrano zadovoljstvo“, poručio je izvršni direktor Rudnika Milan Lekić.
Danas je u Srbiju transportovan tzv. manje kaloričan ugalj - toplotne moći 8.000-8.500 kilodžula po kilogramu. Lekić se osvrnuo i na komentare i medijske napise koji su dovodili u pitanje isplativost ovog aranžmana.
„Rudnik uglja prodaje kaloriju, a ne tonu - metaforički rečeno. Cena uglja se formira na osnovu kalorične moći uglja, i to je nešto sa čim ne moraju da budu upoznati svi građani, ali bi to i te kako morali da znaju svi vajni eksperti koji zarad uskostranačkog ćara ili iz nekih drugih motiva negativno komentarišu ovaj ugovor. Dakle, po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cene, formira se cena uglja. Bazna cena za EPS na 8.000 kJ/kg iznosi 28,80 evra, dok je cena za Termoelektranu Pljevlja za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg – 27 evra. To je cena za sitne granulate iz cenovnika. Za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira Termoelektrani, cena uglja za EPS iznosila bi 33,15 evra po toni, što je za 20 odsto viša cena za istu kaloričnu moć u odnosu na Termoelektranu, a to je značajan procenat“, saopštio je Lekić, objavila je RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala