- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Totalni obrt: SZO kreće u istragu mogućnosti curenja korone iz labaratorije

© Tanjug / AR/Ng Han GuanEsperti SZO u Vuhanu
Esperti SZO u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Dve godine nakon što je koronavirus prvi put otkriven u Kini, i nakon što je u svetu zabeleženo najmanje 6,3 miliona smrtnih slučajeva od pandemije, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je najkonkretnije do sada preporučila temeljnije ispitivanje mogućnosti njenog porekla iz laboratorije, prenosi AP.
Stručna grupa koju je sastavila SZO, kako bi pomogla u istraživanju porekla pandemije koronavirusa, saopštila je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao kovid-19, uključujući detaljniju analizu mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.
Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija o poreklu pandemije, pošto je SZO prošle godine zaključila da je "izuzetno malo verovatno" da bi se kovid-19 mogao preliti na ljude iz laboratorije.
Mnogi naučnici dovode u sumnju pretpostavku da je korona virus prešao na ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje.
U izveštaju objavljenom u četvrtak, ekspertska grupa SZO je saopštila da još nedostaju "ključni podaci" koji bi objasnili kako je pandemija počela, navodi AP.
Naučnici su rekli da će grupa "ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza".
Ekspertska grupa SZO je takođe primetila da, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije, ova veoma politizovana teorija ne može da se odbaci.
Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama, a bilo je potrebno oko 15 godina da naučnici pronađu vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, "rođaka" bolesti kovid-19.
U fusnoti uz izveštaj, grupa SZO je saopštila da se tri njena eksperta, naučnika iz Kine, Brazila i Rusije, nisu složila sa pozivom da se istraži mogućnost da je kovid-19 izazvan nesrećom u laboratoriji, navodi AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala