Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska koordinacija: Nasilje nad Srbima na KiM ne prestaje ni 23 godine od usvajanja Rezolucije 1244

© AP PhotoPogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica
Pogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Udruženje Srpska koordinacija je, povodom 23 godine od usvajanja Rezolucije 1244, ocenilo da nasilje nad Srbima, preostalim institucijama Republike Srbije i nad Srpskom pravoslavnom crkvom na Kosovu i Metohiji, ne prestaje ni danas.
U saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije se navodi da je to nasilje poprimilo nove oblike, kroz nasilje kvaziinstitucija koje su, kako se navodi, formirale nelegalne separatističke vlasti Albanaca na Kosovu i Metohiji.
„Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh Unmika i Kfora da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod“, ističe se u saopštenju.
Kako se konstatuje, i danas, više od 23 godina od ustanovljenja privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, na ovoj teritoriji vlada „kultura“ nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo suočavanja sa prošlošću u albanskom društvu.
Srpska koordinacija podseća da je Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, kojom je eksplicitno potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet Jugoslavije, odnosno Republike Srbije kao države naslednice, na snazi i da iz te činjenice proističe obaveza Ujedinjenih nacija i svih zemalja članica Ujedinjenih nacija da spreče dalje sistematsko nasilje i kršenje ljudskih prava, da doprinesu vladavini prava na ovom delu teritorije Republike Srbije i uspostavljanju suštinske autonomije Kosova i Metohije.
„Istovremeno sa usvajanjem Rezolucije 1244, 10. juna 1999. godine, na Kosovu i Metohiji nastupilo je stanje nasilja, bezvlašća i bezakonja u kome su ljudska prava Srba i nealbanaca sistematski kršena od strane ekstremista i terorista albanske nacionalnosti. U periodu juni-decembar 1999. godine, usled bezvlašća, sistematskog i masovnog oružanog nasilja albanskih terorista i pripadnika paravojnih snaga nad srpskim narodom i pripadnicima nealbanskih manjina, sa Kosova i Metohije prognano je preko 242 000 lica najvećim delom srpske nacionalnosti. Etnički progon je, prema posledicama imao genocidne razmere: od 437 mesta u kojima su živeli Srbi do 1999. godine, izuzimajući opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, Srbi su u potpunosti progonjeni iz 312 naselja. Od uvođenja privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji do marta 2009. godine, zabeleženo je više od 7.000 etnički motivisanih napada, ubijeno je preko 1.000 Srba i 104 građana drugih nacionalnosti, kidnapovano je 841 Srba a 960 je teško ranjeno“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da sudbina više od 570 nestalih i kidnapovanih lica srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti, do danas nije utvrđena, a povratak prognanih praktično onemogućen.
Kolektivno proterivanje Srba praćeno je, kako se dodaje, i organizovanim masovnim uništavanjem srednjovekovnih spomenika kulture, sakralnih i verskih objekata i kulturnih i civilizacijskih tragova viševekovnog prisustva srpske civilizacije, države i naroda na prostoru Kosova i Metohije, uključujući više od 150 crkava i manastira. Takođe, sistematsko nasilje obuhvatilo je i imovinu prognanih, prisilno nestalih i ubijenih lica. Pored oko 27.000 uzurpiranih stambenih jedinica, od juna 1999. godine uništeno je oko 18.000 kuća a uzurpirano više od milion katastarskih parcela zemljišta u svojini Srba.
Sistematsko i masovno nasilje, dogodilo se u prisustvu „međunarodnih bezbednosnih i međunarodnih civilnih snaga“, čiji mandat je obuhvatao obezbeđivanje javnog reda, mira i sigurnosti za sve građane na Kosovu i Metohiji, demilitarizaciju „OVK“, uspostavljanje bezbednosnog okruženja, osiguranje javne bezbednosti i reda, održavanje civilnog reda i zakona, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i osiguranje bezbednog i neometanog povratka svih izbeglica i raseljenih lica u njihove domove, ukazuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala