- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Presek stanja: Oborena dva ukrajinska aviona, uništena avijacija Kijeva na aerodromu "Dnjepar"

CC BY-SA 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Ukrajinski avioni Su-25
Ukrajinski avioni Su-25 - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov saopštio je da su ruske snage u Ukrajini oborile dva ukrajinska aviona: SU-25 u Harkovskoj oblasti i MIG-29 u Dnjepropetrovskoj oblasti. Dodao je i da su u napadu visokopreciznim raketama uništeni ukrajinski avioni na vojnom aerodromu "Dnjepar".
On je, pored toga, istakao da su raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Rusije, tokom prethodnog dana, likvidirale i preko 350 ukrajinskih ekstremista.
U saopštenju se navodi i da su u vazdušnim napadima ruske avijacije u oblasti Harkova uništeni proizvodni kapaciteti preduzeća za remont ukrajinske vojne opreme.
„Raketne snage i artiljerija uništile su 303 regiona u kojima su bile koncentrisane vojne snage i vojna oprema Oružanih snaga Ukrajine. U artiljerijskim udarima uništeno je preko 350 ekstremista, sedam jedinica oklopne tehnike, dva višecevna raketna bacača ‘Grad’, pet poljskih artiljerijskih topova i minobacača, 16 vozila specijalne namene, kao i 11 skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja, municije i goriva“, naglasio je on.
On je naveo i da je oboreno pet bespilotnih letelica u oblastima DNR i LNR.
Pored toga, ruska protivvazduhoplovna odbrana presrela je četiri rakete „Točka-U“ u LNR i Harkovskoj oblasti, kao i tri granate višecevnog bacača raketa „Uragan“ u DNR i Harkovskoj oblasti.
„Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 195 aviona, 130 helikoptera, 1.168 bespilotnih letelica, 336 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.484. tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 499 višecevnih bacača raketa, 1843 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 3.528 jedinica specijalne vojnih vozila“, istakao je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Blinken o smrtnoj kazni DNR za strane plaćenike: Fiktivni proces za bivše legitimne borce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala