- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predlog zakona o popisu predat Skupštini Crne Gore

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAnkete za popis stanovništva u Rusiji
Ankete za popis stanovništva u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Vlada Crne Gore dostavila je danas parlamentu Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je utvrdila na sednici 2. juna.
Za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tela prilikom razmatranja Predloga zakona o popisu stanovništva određeni su ministar finansija Aleksandar Damjanović i državni sekretar u tom resoru Miloš Medenica.
Vlada je preporučila Skupštini da prilikom razmatranja Predloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, pozove vršiteljku dužnosti pomoćnika direktora Uprave za statistiku Snežanu Radović.
Popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.
O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se, između ostalog, podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori.

„Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor `Ne želi da se izjasni'“, kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.
„Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa“, kaže se u obrazloženju.
Podzakonski akti biće doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona.
Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva za ovu godinu u iznosu od 3,3 miliona evra, prenosi RTCG.
Stara zgrada opštine Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
REGION
Biće popisa u Crnoj Gori, ali kada – ne zna se
Tradicionalna crnogorska kapa - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Koliko bi bilo Crnogoraca, a koliko Srba — da je sada popis u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala