Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemačka očekuje da Srbija uđe u ekonomski rat sa Rusijom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Potrebu Nemačke da i druge zemlje uđu u ekonomski rat koji EU i SAD vode protiv Rusije, nemački kancelar Olaf Šolc će sigurno ponoviti danas u Beogradu, čak možda naglašenije nego ranije, smatra bivši diplomata i ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.
Uoči današnje posete Šolca Beogradu, Jovanović je za Tanjug rekao da će se na Srbiju nastaviti pritisak da uvede sankcije Rusiji i izrazio nadu da naša zemlja neće podleći tim pritiscima.
Kaže da Srbija uvek ima dobra očekivanja od svakog gosta, jer, dodaje, oni dolaze u prijateljsku zemlju, te očekuje da će to biti izraženo i u današnjim razgovorima i predlozima za jačanje saradnje koju naša zemlja ima sa Nemačkom.
"Posebno u ekonomskom planu, što je za nas od primarne važnosti. Nije nevažno ni za Nemačku, njihove firme ovde imaju povoljnije uslove nego na drugim mestima", navodi Jovanović i dodaje da to sa sobom nosi opterećenje koje dolazi iz međunarodne politike, gde je Nemačka veoma angažovana, naročito u vezi sa sadašnjim ekonomskim ratom koje EU i SAD vode protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.
Jovanović kaže da bi Srbija, ukoliko postane ratujuća strana u ekonomskom ratu protiv Rusije, bila u suprotnosti sa svojom vojnom neutralnosti i politikom nezavisnosti.
"A sa druge strane, to bi nas stavilo na listu neprijateljskih država prema Rusiji, što ona automatski čini sa svim zemljama koje uvode sankcije, što bi nas lišilo daljeg razumevanja i podrške Rusije u vezi sa našim bitnim državnim pitanjima", smatra Jovanović.
On takođe veruje da bismo izgubili podršku i Kine, nakon čega bi, kaže, Zapad imao lak put da nam nametne svoju volju protiv naših interesa.
Jovanović, međutim, ističe da bi bilateralna saradnja morala da bude prva u fokusu razgovora Šolca sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Nemački kancelar će pre Beograda biti u poseti Prištini, a zatim i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.
Jovanović smatra da se posete zemljama u regionu verovatno odnose na spor koji je izbio u vezi sa kandidaturom Severne Makedonije u EU, gde Bugarska "koči" taj proces, dok je odlazak u Solun, dodaje, usmeren na Berlinski proces.
"Što opet pokazuje da je Otvoreni Balkan, kao nova lokalna ideja, prilično zbunjujuća za EU, pa da se na neki način ta samostalna balkanska inicijativa stavi u širi okvir Berlinskog procesa i da na taj način bude pod većom prismotrom EU, da se slučajno ne izrodi u nešto tipično balkansko", kaže Jovanović.
Novi nemački kancelar Olaf Šolc  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
SRBIJA
Čelično teški zagrljaj: Šolc u Srbiji sa samo jednom dominantnom temom na stolu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala