- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Marija je uputila otvoreno pismo: „Postoji samo jedna optužba – optužba da sam Ruskinja!“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMarija Lasickene, ruska skakačica u vis
Marija Lasickene, ruska skakačica u vis - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Marija Lasickene, ruska atletičarka, uputila je otvoreno pismo predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu u kom je pozvala na ukidanje sankcija ruskim i beloruskim sportistima.
Olimpijska šampionka uz Tokija u skoku u vis žestokim rečima se obratila Bahu, insinuirajući da on i ne zna ko je ona.
„Ja sam šampionka iz Tokija i nisam sigurna da li me znate jer su vaše nedavne izjave i odluke ukazivale na to da ste bliži politici nego sportistima. Ali, ja se sećam da ste zažmurili na odluku člana Međunarodnog olimpijskog komiteta Sebastijana Koa da mi ne dozvoli da se takmičim na Olimpijskim igrama 2016. godine samo zato što sam Ruskinja“, navela je Lasickene.
Kako je navela, za prethodnih sedam godina ona gotovo četiri nije mogla da se takmiči, iako nikakva pritužba na njen račun nije upućena.
„Postoji samo jedna optužba, optužba da sam Ruskinja. I Međunarodni savez atletskih federacija uvek koristi taj adut i vi uvek to dozvoljavate. I sada to rade, ali na osnovu vaše sugestije da tako treba“.
Marija Lasickene, ruska skakačica u vis - Sputnik Srbija
Marija Lasickene
ruska atletičarka
Marija je istakla da su njoj najbliže koleginice iz Ukrajine, koje, kako kaže, ne može da pogleda u oči jer je sigurna da ono što doživljavaju njihovi bližnji ne bi trebalo niko da doživi, ali...
„Vi to ne znate, vas ne zanima šta sportisti iz Rusije misle i kako žive sa tim što se dešava u Ukrajini. Da ste zaista zabrinuti za sudbinu sportista, vi ne biste tražili od njih da govore o toj temi, pokušali biste da ujedinite svet kroz sport. Ali, vi ste izabrali najlakši način za vas – da uklonite sve samo na osnovu državljanstva“.
Lasickene je nazvala licemernim objašnjenje da su ruski sportisti uklonjeni kako bi im se omogućila bezbednost.
„To potvrđuju i nastupi teniskih igrača. Navijači se ne zaljubljuju u sportiste na osnovu državljanstva, već na osnovu onoga što prikazuju na terenu. I vi niste zaustavili jedan rat, naprotiv, vi ste otvorili novi i stavili ga blizu sporta. Ja nemam sumnju u to da vi nemate hrabrosti i digniteta da uklonite zabrane ruskim sportistima, ali ja tražim od vas da prestanete da prebacujete odgovornost za ono što se dešava kroz priču o nekakvoj zaštiti ruskih sportista. To vama ne priliči“, istakla je Lasickene.
Aleksandar Boljšunov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
SPORT
Boljšunov je na udaru sankcija – i ima samo jednu želju: „Da pokažemo svetu ko je zapravo pogrešio!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala