- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kišinjev: Nećemo se odreći Pridnjestrovlja radi ulaska u EU

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Kišinjev se neće odreći Pridnjestrovlja zarad intregacije u Evropsku uniju, izjavio je vicepremijer Moldavije Oleg Serebrjan.
„Ne mislim da će nam odustajanje od Pridnjestrovlja mnogo pomoći u procesu evrointegracije, nego će nam doneti nove probleme. Još nisam video da se zemlja tek tako odrekne 11 procenata svoje teritorije. Tamo žive naši građani, više od 200.000 njih. Zatim će to izazvati domino efekat i baš zato ne smemo to da dopustimo“, rekao je Serebrjan za televizijski kanal „Moldova“.
On je dodao da u ovom trentutku postoji teoretska mogućnost da se proces reintegracije (Pridnjestrovlja u Moldaviju) uskladi sa procesom evrointegracije.
Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je prijavu za stupanje te republike u Evropsku uniju 3. marta.
Evropski komesar za pitanja proširenja i politike susedstva Oliver Varheli je 11. aprila predao šefovima diplomatije Gruzije i Moldavije upitnike za početak procedure stupanja u EU. Prvi deo upitnika Moldavija je predala predstavniku Evropske unije 22. aprila, a drugi 12. maja.
Pridnjestrovlje, u kojem je 60 odsto žitelja ruskog i ukrajinskog porekla, tražilo je da istupi iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.
Posle neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da na silu reši problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Moldavija odbila da pruži vojnu pomoć Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala