- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beograđani će uživati u magiji Belefa

© Foto : Kilyan Sockalingum/UnsplashPozorište
Pozorište - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Beogradski letnji festival (Belef) biće održan pod sloganom "Želim magiju!" od 23. juna do 9. jula sa 34 predstave od kojih šest premijera, a biće drugačiji od prethodnih i smeštanjem prvu put u Botaničku baštu "Jevremovac", kao i zahvaljujući zanimljivom muzičkom programu, najavili su danas organizatori.
"Šlogan je ''Želim magiju!'' po čuvenoj replici iz komada ''Tramvaj zvan želja''. Verujemo da će svi uživati u magiji tokom letnjih meseci kada pozorišta ne rade, kada ima manje umetničkih događanja", rekao je Vesić novinarima u Botaničkoj bašti "Jevremovac".
Govoreći u društvu gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla, direktora Narodnog pozorišta Svetislava Goncića, Ateljea Novice Antića i Beogradskog dramskog pozorišta Juga Radivojevića i drugih, Vesić je veoma važno čuvati tradiciju pogotovo što je u pitaanju 30. Belef.
"Pre nekoliko godina smo odlučili da se organizovanije pozabavimo BELEF-om zato što više ljudi ostaje u gradu tokom leta i postoji zaista potreba da se organizuju različiti festival i umetnički događaji. Ovo je pravi, čist beogradski događaj i srećan sam što je svake godine sve bolji i bolji", naglasio je Vesić.
Karl je podsetio da je prošle godine BELEF-redefinisan "u pretežno pozorišnu manifestaciju revijalnog karaktera" kada je slogan bio "Nov početak".
"Posle novog početka svako želi magiju i onda je to primereno za slogan 30. Belefa Za razliku od prošlogodišnjeg ovaj Belef će biti nešto svedeniji po obimu i trajanju. Očekuje nas tri nedelje dešavanja na više punktova u Beogradu, primarno ovde u Botaničkoj bašti", rekao je Karl.
Kako je najavljeno, 30. Belef otvoriće prvo izvođenje predstave Ateljea 212 "Drama o kraju sveta“ u Botaničkoj bašti, a od premijera ovde je i "Za sada je sve ok“ Kruševačkog pozorišta, dok je "Kralj Ibi“ Narodnog pozorišta iz Sombora u Narodnom pozorištu u Beogradu, u BDP-u je "Tramvaj zvani želja“ i "Smrt i devojka“ je u Bitef teatru.
U okviru BELEF-a biće premijerno odigrana i predstava "Gospođa Ajnštajn“ u Narodnom pozoristu, a u Hartefakt kući "Kratka istorija pljeskavica“, dok će u Botaničkoj bašti na programu biti "Priča o Milutinu" Zvezdara teatra i "Sveta Prada“ Bitef teatra.
Beogradskoj publici će se u Botaničkoj bašti predstaviti francuska kantautorka Barbara Pravi, a na Trgu republike nastupa Bilja Krstić i njen Bistrik, dok će ovde Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije svirati muziku čuvenog holivudskog kompozitora Džona Vilijamsa, a u Narodnom pozorištu će biti izvedena "Karmina burana".
"Ono što čini ovaj BELEF drugačijim su muzički ukrasi. Za kraj, kao poseban dragulj ovog BELEF-a je koncert (pijanistkinje) Marte Argerič u Kolarcu, koji je korona odložila na Bemusu. Ako nije stigla na Bemus dolazi na Belef", rekao je Karl.
Kako je najavljeno, BELEF će imati i sedam predstava u programu "Mladi Belef" i četiri u "Dečijem BELEF-u", a od prateć programa tu su "Noć legata" sa Muzejom grada Beograda, Stručna vođenja kroz Botaničku baštu i Beogradske šetnje - otvorena vrata naših pozorišta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala